14:15 21 Octombrie 2019
În direct
  • EUR19.37
  • USD17.40
  • RUB0.27
  • RON4.07
  • UAH0.69
Банкноты номиналом 200 лей

Raportul CNAS: Buget executat, pensii și prestații sociale – majorate

© Sputnik / Miroslav Rotari
Societate
Sa primesc un link scurt
Indexarea 2019: cu cât vor crește pensiile moldovenilor (7)
230 0 0

Casa Națională de Asigurări Sociale, împreună cu comitetul sindical al angajaților, a organizat o adunare de totalizare a activității instituției pentru anul 2018.

CHIȘINĂU, 6 mart – Sputnik. Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) a înregistrat rezultate bune la capitolul executării bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2018. Anunțul a fost făcut în cadrul ședinței de totalizare a activității CNAS.

Președintele CNAS, Valentina Buliga, a declarat că instituția este responsabilă de gestionarea celui de-al doilea buget ca volum de mijloace financiare din țară.

”Veniturile încasate la bugetul asigurărilor sociale în anul 2018 au atins 19,8 miliarde de lei, sau cu o creştere de peste 11 procente faţă de nivelul acestora din anul precedent.  De asemenea, toate tipurile de prestaţii sociale au fost finanţate în termen şi plătite celor 1,2 milioane de beneficiari în volum deplin”, a declarat Buliga.

Pe parcursul anului 2018, CNAS a atins mai multe performanțe: a finalizat procesul de valorizare a venitului asigurat ce este luat în calculul pensiei pentru 147 de mii de cetățeni; a indexat pensiile şi prestaţiile sociale pentru circa 700 de mii de beneficiari. De asemenea, au fost majorate cuantumurile alocațiilor sociale de stat pentru circa 37 de mii de beneficiari şi recalculate pentru 63 de mii de beneficiari, a fost acordat suportul unic unor beneficiari de pensii pentru 544 de mii pensionari.

Cum arată certificatul de viață pe care trebuie să-l prezinte unii pensionari>>>

Tot în perioada de referinţă au fost implementate reforme, care au modificat sistemul de raportare şi modalitatea de conlucrare cu mediul de afaceri. Un volum semnificativ de lucru a fost realizat în vederea scanării carnetelor de muncă a peste 247 mii de persoane asigurate, ce constituie 98 la sută din numărul celor preconizate.

”Anume de atitudinea profesionistă şi corectă a fiecăruia dintre dumneavoastră faţă de responsabilităţile  funcţionale depinde atingerea unei aprecieri pozitive din partea cetăţenilor şi creşterea încrederii în sistemul de asigurări sociale, în întregime”, a spus Buliga.

Тема:
Indexarea 2019: cu cât vor crește pensiile moldovenilor (7)

Tematic

Din februarie, pensia unor anumite categorii de pensionari crește cu până la 5000 de lei
Ați muncit în Germania și vreți pensie: Unde să vă adresați și ce acte să prezentați
Pensionarii din Moldova vor primi o alocație unică de 600 de lei
Anii munciți de moldoveni în Grecia vor fi luați în calcul la stabilirea pensiei
Fără motive de îngrijorare: Bani pentru pensii și alte prestații sociale sunt îndeajuns
Tagurile:
CNAS, Pensionari, Pensii


Știrile Zilei