14:51 23 Octombrie 2019
În direct
  • EUR19.37
  • USD17.38
  • RUB0.27
  • RON4.07
  • UAH0.70
O casă la țară

Depopularea Moldovei: De ce satele încet-încet, dar sigur, devin pustii

© Sputnik / Miroslav Rotari
Societate
Sa primesc un link scurt
379 0 0

Deja zeci de localități din Moldova au rămas pustii, iar această tendință va fi tot în creștere, afirmă experții.

CHIȘINĂU, 26 mart – Sputnik. În satul Dobrușa din raionul Telenești nu a rămas nici un locuitor. Formal, acolo locuiau șase persoane, dintre care două au murit săptămâna trecută în urma unui dublu omor care este cercetat de poliție. Însă în realitate în Dobrușa nu mai este nimeni, a comunicat postul ProTV, menționând că satul are aceeași soartă ca și alte zeci de localități din Moldova care, cu încetul, dispar …

Oamenii apar în Dobrușa doar pentru a verifica integritatea caselor și a se ocupa de lucrările agricole. În acest sat nu există niciun locuitor permanent, toate gospodăriile sunt părăsite.

Numărul real al satelor pustii nu este cunoscut. Cele mai noi date au o vechime de cincisprezece ani. Potrivit datelor recensământului populației din 2004, în satele Cuconeștii Vechi (raionul Edineț), Dărcăuții Noi (raionul Soroca) și Odaia (raionul Șoldănești) era înregistrat doar câte un locuitor.

Până în anul 2050 populația Moldovei se va reduce cu un milion. Conform prognozei demografice a Institutului de Geopolitică și Științe Sociale din Cehia, Moldova rămâne lider la capitolul pierderea populației. Experții cehi au alcătuit un top al țărilor în care în secolul XXI se va înregistra cea mai mare scădere a populației.

În Republica Moldova se observă doi factori de bază alarmanți: cea mai scăzută natalitate și, concomitent, plecarea cea mai masivă a cetățenilor peste hotare. Dacă nu vor fi întreprinse măsuri urgente, până în anul 2100 populația țării noastre se va reduce aproximativ cu 54% față de indicatorii anului 2020.

Evaluând situația dintr-o perspectivă mai scurtă, savanții au calculat că, până în anul 2050, populația Moldovei se va reduce cu aproape o treime: din cele 3,5 milioane câte sunt în prezent, vor rămâne 2,5 milioane de locuitori. Consilierul președintelui: situația este chiar mai gravă decât spun demografii

Potrivit consilierului președintelui Republicii Moldova pentru relații cu diaspora, Cristina Buga, situația s-ar putea să fie și mai deplorabilă decât prognozează cercetătorii cehi. Dacă nu se va schimba nimic în domeniul politicii demografice, până în anul 2050 în țară vor rămâne doar două milioane de locuitori, afirmă Buga.

Situația este alarmantă. Populația Moldovei a scăzut deja cu 1 milion. Dacă ținem cont de tendințele actuale ale migrației în scop de studii și de muncă, indicatorii pierderilor demografice ar putea urca până la 500 de mii sau chiar 1 milion de persoane”, a menționat Cristina Buga.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

 

Tematic

Bilanțul de dimineață: sate fără curent electric, mașini derapate și accidente
Tagurile:
Moldova, sate, depopulare


Știrile Zilei