08:14 20 Ianuarie 2020
În direct
  • EUR19.44
  • USD17.50
  • RUB0.29
  • RON4.07
  • UAH0.72
Societate
Sa primesc un link scurt
128812

Peste 100 de beneficiari de pensii acordate în baza prevederilor acordurilor bilaterale în domeniul securităţii sociale riscă să nu-și primească pensiile din cauză că nu au prezentat certificatul de viață.

CHIȘINĂU, 26 mart – Sputnik. De la începutul anului 2019, Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) a constatat neprezentarea în termenul stabilit a ”certificatului de viață” pentru mai mult de 100 de beneficiari de pensii acordate în baza prevederilor acordurilor bilaterale în domeniul securităţii sociale.

CNAS atenționează despre necesitatea prezentării cât mai urgentă a acestui document.

”Pentru a beneficia de drepturile cuvenite în cadrul sistemului public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, beneficiarul aflat în plată are obligaţia de a transmite anual Certificatul de Viaţă până cel târziu la data de 31 decembrie a fiecărui an”, se menționează într-un comunicat de presă al CNAS.

Certificatul confirmă faptul aflării beneficiarului de pensie în viaţă, fiind necesar pentru continuarea pe  parcursul anului următor a procesului de plată şi transfer a prestaţiei  pe contul beneficiarului.  Certificatul de viaţă se semnează în prezenţa persoanei care are dreptul la pensie de către instituţia competentă a celeilalte părţi contractante,  care confirmă că documentul a fost semnat şi datat personal de către beneficiarul pensiei.

Certificat de viaţă
© Photo : Particip.gov.md
Certificat de viaţă

În caz de neprezentare a documentului, transferul pensiei stabilite se suspendă de la 1 ianuarie a anului viitor. Plata pensiei se reia de la data suspendării, numai  cu condiţia de prezentare a certificatului, prin care se confirmă faptul aflării persoanei în viaţă.

Cum arată certificatul de viață pe care trebuie să-l prezinte unii pensionari>>>

Informaţia este adresată beneficiarilor de pensie în baza prevederilor acordurilor bilaterale în domeniul securităţii sociale, semnate de către Republica Moldova şi 12 state europene: Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Estonia, Cehia, Austria, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania. Casa Naţională de Asigurări Sociale plăteşte circa 540 de pensii în baza acordurilor bilaterale cu alte state.

Tematic

Moldovenii angajați legal în Spania vor primi pensii
Ați muncit în Germania și vreți pensie: Unde să vă adresați și ce acte să prezentați
Cum vor fi indexate pensiile din 1 aprilie
Tagurile:
pensionar, certificat, pensie


Știrile Zilei