14:30 19 Aprilie 2019
În direct
  • EUR20.15
  • USD17.91
  • RUB0.28
  • RON4.23
  • UAH0.67
Spital - Imagine Simbol

CNAM va aloca sute de milioane de lei în acest scop – Vezi ce va finanța instituția

© Sputnik / Evghenii Panasenco
Societate
Sa primesc un link scurt
98 0 0

Compania Naţională de Asigurări în Medicină va finanța anul acesta mai multe intervenții chirurgicale.

CHIȘINĂU, 2 apr – Sputnik. Compania Naţională de Asigurări în Medicină va aloca anul acesta circa 206 milioane de lei pentru efectuarea intervenţiilor chirurgicale pe cord.

Suma este cu aproape 29 de milioane mai mare faţă de 2018. Aceşti bani vor acoperi aproximativ 6400 de operaţii atât la copii, cât şi la adulţi.

De astfel de intervenţii beneficiază în mod gratuit persoanele asigurate, internate în spital în mod programat sau în caz de urgenţă.

Pentru intervenţia chirurgicală programată, cetăţenii se adresează la medicul de familie, care eliberează bilet de trimitere pentru efectuarea investigaţiilor necesare, a consultaţiilor la medicii specialişti.

Aceste operaţii sunt realizate, în 2019, în cadrul a patru instituţii medicale (două publice şi două private), contractate de CNAM.

Anul trecut, peste 5700 de persoane au beneficiat de intervenţii chirurgicale pe cord, cu 90 de pacienţi mai mult în comparaţie cu 2017.

Este vorba despre 4445 de operaţii minim-invazive la adulţi în cazul infarctului miocardic, 47 de intervenţii minim-invazive la copiii cu malformaţii congenitale şi cca 1 200 de alte operaţii cardiochirurgicale.

Costul unui caz tratat în cadrul programelor speciale de intervenţii pe cord variază de la 27 de mii de lei, în cazul operaţiilor minim-invazive la adulţi, până la aproape 79 de mii de lei, în cele efectuate la copii.

Acest cost este format în funcţie de consumabilele costisitoare utilizate, cheltuielile legate de aplicarea tratamentului conform standardelor medicale şi protocoalelor clinice naţionale, asigurarea medicamentelor necesare, a condiţiilor hoteliere şi alimentaţiei pe durata spitalizării pacientului.

Totodată, în 2018, CNAM a finanţat cca 150 de cazuri, în creştere cu aproape 40 faţă de 2017, în cadrul programului „Studiu electrofiziologic şi ablaţii”, care oferă acces la servicii moderne de diagnostic şi tratament al dereglărilor de ritm cardiac.

Tematic

Alarmant: Boală gravă care afectează tot mai mult copii de grădiniță
Suferi de o boală cronică? Iată cum poți face gratuit tratamente
În 2018, 160 de moldovence au decedat de această boală ce poate fi atât de ușor prevenită
Boală gravă care afectează cel mai des femeile
Cancerul: mituri și adevăr despre boală
Tagurile:
interventie chirurgicala, milioane, CNAM, Moldova
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei