06:27 14 Decembrie 2019
În direct
  • EUR19.28
  • USD17.32
  • RUB0.27
  • RON4.04
  • UAH0.74
lei

Premii anuale și ajutoare materiale: Ce au mai propus sindicatele la legea salarizării

© Sputnik / Miroslav Rotari
Societate
Sa primesc un link scurt
Viața în Moldova (259)
29510

Amendamentele urmează a fi prezentate spre examinare viitorului Guvern al Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 4 apr – Sputnik. Specialiștii în domeniul protecției social-economice din cadrul centrelor naționale sindicale de ramură au examinat amendamentele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) pentru modificarea și completarea Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar și actelor normative pentru implementarea acesteia.

Potrivit sindicaliștilor, în procesul de implementare a legii pe parcursul a trei luni ale anului curent se atestă mai multe probleme și lacune cu care s-au confruntat unitățile bugetare și care provoacă situații dificile la stabilirea claselor de salarizare și calculării salariilor lunare. Pentru îmbunătățirea cadrului normativ, CNSM a elaborat o serie de amendamente.

Astfel, sindicaliștii propun ca articolul 10 din lege, ce se referă la componentele salariului lunar al personalului din unitățile bugetare pentru activitatea desfășurată pe durata normală a timpului de lucru stabilită de lege, să prevadă acordarea unui premiu anual pentru salariați.

Pentru motivarea personalului de a spori capacitatea muncii, rezultatele activității pe parcursul anului, specialiștii CNSM consideră necesar să se revină la acordarea pentru angajații din sectorul bugetar a ajutorului material.

Totodată, în condițiile legii actuale, clasa de salarizare stabilită diferențiat pentru cadrele didactice cu studii superioare din educație timpurie, ciclu primar, gimnazial, liceal, profesional tehnic, provoacă discriminare între cadrele didactice din învățământul general. În vederea înlăturării acestor discriminări, se propune să fie stabilită clasa de salarizare “56” pentru cadrele didactice cu studii superioare din educație timpurie, ciclu primar, gimnazial, liceal, profesional tehnic.

Amendamentele se referă și la necesitatea de a revizui cuantumurile sporurilor pentru titlurile/gradele științifice, care n-au fost revăzute din anul 2014; reexaminarea claselor de salarizare pentru funcțiile de demnitate publică la nivel local; stabilirea unei diferențe rezonabile între clasele de salarizare pentru funcțiile publice de conducere.

Amendamentele urmează a fi prezentate spre examinare viitorului Guvern al Republicii Moldova.

Тема:
Viața în Moldova (259)

Tematic

Anunț important de la Guvern: Ce se va întâmpla cu salariile în acest an
După mulți ani de așteptare, angajații unei structuri de stat își vor primi salariile
Pavel Filip a dezvăluit cine se face vinovat de salariile nemajorate ale unor angajați
Cine primește cel mai mare și cine ridică cel mai mic salariu în Moldova
Tagurile:
Sindicate, Guvern, ajutor material, premii, salarii


Știrile Zilei