16:20 18 Aprilie 2019
În direct
  • EUR20.22
  • USD17.88
  • RUB0.28
  • RON4.25
  • UAH0.67
Țigarete

Interdicția comercializării ţigărilor lângă şcoli şi spitale este constituțională

CC0 / Pixabay / klimkin
Societate
Sa primesc un link scurt
45 0 0

Magistraţii Curţii Constituţionale au decis că interdicția comercializării produselor din tutun în apropierea instituțiilor de învățământ şi a instituțiilor medico-sanitare este constituțională.

CHIȘINĂU, 9 apr – Sputnik. Curtea Constituțională a pronunțat o hotărâre privind constituționalitatea art.25 alin. (6) din Legea privind controlul tutunului. La originea cauzei a stat sesizarea depusă de către un fost deputat.

Autorul sesizării a pretins că norma contestată nu asigură o concurență loială între comercianți, deoarece, deși interzice comercializarea produselor din tutun și a produselor conexe la o distanță mai mică de 200 metri de instituțiile de învățământ și instituțiile medico-sanitare, această interdicție este aplicată doar în cazul unităților comerciale a căror suprafață comercială este mai mică de 20 metri pătrați, fără a se răsfrânge asupra unităților comerciale cu suprafață mai mare. 

Pentru argumentarea necesității menținerii în versiunea existentă a prevederilor art.25 alin. (6) din Legea 278/2007, reprezentanții Parlamentului (dl Valeriu Cuciuc) și ai Guvernului ( Eduard Serbenco și Ion Șalaru), au adus argumentele de rigoare, privind necesitatea protecției sănătății copiilor și tinerilor, despre impactul care îl are asupra prevalenței fumatului la adolescenți și accesibilitatea crescută a produselor de tutun prin intermediul gheretelor.

Astfel, Curtea Constituțională a respins sesizarea depusă. Curtea a recunoscut constituțional art.25 alin. (6) din Legea privind controlul tutunului.

Tematic

Cetățenii moldoveni, pe primul loc la contrabanda cu țigări în România
Tagurile:
spitale, scoli, tigari
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei