00:37 21 Mai 2019
În direct
  • EUR20.01
  • USD17.94
  • RUB0.28
  • RON4.21
  • UAH0.68
Percheziții la INI

Schemă criminală, cu implicarea unor funcționari de stat - Video

© Sputnik / Miroslav Rotari
Societate
Sa primesc un link scurt
Viața în Moldova (67)
74210

O schemă criminală, cu implicarea unor funcționari de stat a fost destructurată de procurorii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale și ofiţerii Serviciului de Informații și Securitate.

CHIȘINĂU, 18 apr - Sputnik. Patru grupări criminale, specializate în organizarea migrației ilegale, spălarea banilor, contrabandă cu mijloace financiare, falsificarea documentelor și trecerea ilegală a frontierei de stat, șantaj atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât și peste hotarele țării, au fost identificate de către procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale în comun cu ofiţerii Serviciului de Informații și Securitate.

Pe numele a opt persoane au fost emise mandate de arest pe un termen de 30 de zile, iar în privința celorlalți membri ai grupărilor criminale urmează ca instanța să se pronunțe asupra demersurilor procurorilor.

Oamenii legii au stabilit că în schema infracţională erau implicaţi inclusiv funcţionari publici, printre care un angajat al Ministerului Afacerilor Interne şi un funcționar din cadrul Agenţiei Servicii Publice.

”Angajatul MAI facilita perfectarea actelor moldoveneşti pentru persoane originare din țări cu risc terorist sporit, implicit pentru un cetăţean pakistanez, care provine dintr-o regiune cu risc sporit de activitate teroristă”, precizează Procuratura printr-un comunicat.

În același timp polițistul ținea legătura cu un intermediar, care ieșea direct la un funcţionar din cadrul Agenţiei Servicii Publice care se ocupa de confecționarea clandestină a actelor oficiale.

Pe parcursul documentării cazului, în vizorul procurorilor PCCOCS și ofițerilor SIS au ajuns mai multe persoane, printre care un angajat al unei companii de transport de persoane și colete către statele membre ale Uniunii Europene. Acesta a recunoscut existenţa unei scheme de transportare ilegală a persoanelor fără acte de identitate, inclusiv aflate în căutare, și a cetățenilor străini, originari din țările cu risc terorist sporit, către Uniunea Europeană, prin tranzitarea teritoriului României.

Totodată, a fost identificată încă o filieră ilegală de activitate care se ocupa de furtul mijloacelor bănești din Uniunea Europeană, care, ulterior erau transportate către Republica Moldova și Federația Rusă.

A fost stabilit că, o parte din banii furaţi din bancomatele Uniunii Europene, marcați cu vopsea de protecție, urmau a fi vânduţi pe teritoriul Republicii Moldova prin intermediul mai multor persoane.

Ca rezultat al celor 52 de percheziții efectuate și a măsurilor speciale de investigații de către procurorii PCCOCS și ofițerii SIS au fost reţinute 18 persoane, ridicate circa 100 acte false/contrafăcute, identificate 2 filiere de migraţie ilegală către statele membre ale UE şi ridicaţi 30 mii euro, bani murdari de vopsea de protecţie, sustrași din bancomatele Uniunii Europene.

Investigațiile pe acest caz continuă în vederea stabilirii tuturor acțiunilor ilicite ale suspecților și a eventualilor complici la comiterea infracțiunilor.

Тема:
Viața în Moldova (67)

Tematic

Grupare criminala feroce, destructurată de angajații Poliției de Frontieră - Video
Au încercat să-i ducă de nas pe polițiștii de frontieră moldoveni, însă iată ce au pățit
Se întâmplă la frontieră: Polițiștii români sunt șocați
Tagurile:
șocant, video, funcționari de stat, schemă
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei