02:38 16 Iunie 2019
În direct
  • EUR20.52
  • USD18.18
  • RUB0.28
  • RON4.35
  • UAH0.69
Cerșetor

Ne iau drept fraieri: Câștigă mai mult decât ne imaginăm

© Sputnik / Рухкян
Societate
Sa primesc un link scurt
770 0 0

Autoritățile municipale ne îndeamnă să nu dăm bani cerșetoarelor cu bebeluși în brațe sau însoțite de copii. Problema este că aceste ”mame” refuză să lucreze, deși li se oferă mai multe posibilități decente de câștig. Cel mai grav este că au de suferit copiii, care au rolul de a provoca mila trecătorilor.

CHIȘINĂU, 22 apr - Sputnik, Maria Dimineț. Pentru că stau tot timpul în stradă, acești copiii, contrar voinței lor, nu frecventează grădinița sau școala, îndură foame și nu se dezvoltă normal intelectual și fizic. Oamenii le dau bani, în speranța că ”mamele” vor avea grijă să le cumpere de ale gurii, haine, încălțăminte și alte lucruri necesare. În realitate, copiilor nu le revine nimic. Concluzia aparține Direcției Municipale pentru Protecția Drepturilor Copiilor.

”În prezent, pe străzile din Capitală cerșesc cinci mame cu copii. Acestea beneficiază de ajutoare sociale, dar ele oricum vin în stradă. În Chișinău există un centru maternal, unde mamele aflate în situații dificile ar putea să-și lase copiii, în timpul zilei, și să lucreze. Noi le ajutăm să-și găsească de muncă. Dar nu le convine această opțiune, pentru că le este mai comod să cerșească”, a relatat în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, Lucia Caciuc, șefă interimară a Direcției Municipale pentru Protecția Drepturilor Copilului.

Aceste femei nu vor să muncească, deoarece câștigă din cerșit mai mulți bani decât un funcționar, un asistent social, un lucrător medical sau un învățător. Mai ales dacă au un copil în brațe, adună la sfârșitul zilei o sumă bunicică. Astfel, în decurs de o lună, cerșetoarele adună, cel puțin, 4000 de lei.

”Am discutat cu o femeie care cerșea vis-a-vis de primărie. Făcea naveta zilnic Călărași-Chișinău. Îmi spunea că, la sfârșitul zilei, are un venit curat, fără cheltuielile de drum,  între 200-250 de lei. Când i-am propus să o ajut, m-a privit ironic”, a povestit Lucia Caciuc.

Autoritățile municipale ne îndeamnă să sunăm la 112, dacă vedem copii cerșind în stradă sau împreună cu adulți. De la începutul anului 2019, au fost înregistrate doar 21 de apeluri din partea trecătorilor.

Tematic

Campania "Rostul Postului": Ține post negru și donează bani pentru copiii săraci
Bucură copiii săraci: Tot mai mulți moldoveni se implică în campanii de caritate
Tagurile:
mai bine, bugetari, femei cerșetoare, bani


Știrile Zilei