13:54 23 Ianuarie 2020
În direct
  • EUR19.57
  • USD17.66
  • RUB0.28
  • RON4.10
  • UAH0.72
Societate
Sa primesc un link scurt
9 mai – Ziua Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei (31)
278 0 0

De Ziua Victoriei, în Capitală şi în toată ţara vor avea loc un şir de acţiuni comemorative – depuneri de flori, concerte, expoziţii şi deja tradiţionalul Marş „Regimentul Nemuritor".

CHIŞINĂU, 9 mai — Sputnik. Astăzi se împlinesc 74 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Cu acest prilej, la Chişinău, dar şi în ţară vor fi organizate mai multe acţiuni de comemorare a eroilor care au luptat pentru biruinţa asupra fascismului. Sputnik vă informează unde şi când vor avea loc principalele evenimente.

Marşul Memoriei şi foc de artificii la Chişinău

 

La Chişinău, manifestările oficiale vor începe la ora 08:30. Conducerea ţării va participa la ceremonia consacrată Zilei Victoriei şi comemorării eroilor căzuți pentru Patrie, la Complexul Memorial „Eternitate".

Una dintre principala acţiuni ale sărbătorii de 9 mai va fi Marşul Memoriei „Regimentul Nemuritor", organizat sub egida preşedintelui ţării Igor Dodon. Participanţii se vor aduna la ora 09:30 în preajma Arcului de Triumf, de unde vom porni în coloană spre Complexul Memorial Eternitate, purtând în mâini portretele eroilor care au luptat în război.

Sărbătoarea va culmina cu un concert festiv, organizat sub egida şefului statului, care va începe la ora 19:00, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. Cei mai buni interpreți moldoveni: Nelly Ciobanu, Olia Tira, Natalia Gordienco, formațiile „DoReDos” și „SunStroke Project”, împreună cu orchestra prezidențială, vor interpreta melodii ale anilor de război. Invitată specială a concertului va fi vedeta estradei ruse, Valeria.

Ziua de 9 mai se va încheia cu un spectacol de focuri de artificii.

Mai multe acţiuni vor organiza în această zi şi partidele politice. Mai matinali, reprezentanţii Partidului Politic “ȘOR” va da start evenimentelor dedicare Zilei Victoriei la ora 8 dimineaţa. Acţiunile vor începe cu un concert în cadrul căruia vor cânta ansamblul «Лейся песн, precum și cântăreții Metodie Bujor și Igor Himici.

Ulterior, reprezentanții și susținătorii formațiunii conduse de Ilan Șor vor porni în marș de la intersecția străzilor Ismail și Kogălniceanu spre Complexul Memorial Eternitate. “În amintirea actelor de vitejie ale buneilor noștri în anii de război, acompaniați de fanfară, vom merge în Marșul Victoriei spre Memorial, vom depune flori la focul veșnic!”, anunță partidul într-un comunicat.

Partidul Democrat invită locuitorii Capitalei în scuarul Catedralei Mitropolitane din Chișinău. Programul manifestărilor va începe la ora 09:00. Aici vor defila şi cânta Fanfara Poliţiei de Frontieră şi Orchestra Ministerului de Interne. La eveniment vor participa şi veterani de război, care vor fi serviţi cu mâncare ostăşească.

Tot în Scuarul Catedralei va fi amenajată o zonă de divertisment pentru copii, iar după amiază vor evolua mai mulţi interpreţi, printre care: Geta Burlacu, Doina Sulac, Maria Țonina, Vitalie Maciunschi, Radu Tălămbuță și formaţia „BrioSonores”. Mai târziu, Corul academic "Doina" va susţine un concert de muzică clasică.

Şi Primăria municipiului Chişinău va organiza de 9 mai un șir de manifestări cultural-artistice.

Chișinăuienii și oaspeții capitalei sunt invitați în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt" pentru a participa la spectacole de muzică clasică, ușoară, precum și la un recital de fanfară.

Programul manifestărilor începe la ora 12:00, cu un spectacol al Orchestrei Simfonice a Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu".

De la ora 14:00, formația „Avante orchestra", va evolua în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt", împreună cu soliștii: Roxana, Serj Kuzencoff și Riku Vodă.

La ora 16:00 va începe programul de divertisment „Melodii de neuitat”, pentru persoanele de vârsta a treia, susținut de fanfara Direcției Parcurilor de Cultură și odihnă. 

Festivităţi la Bălţi şi Orhei

Marşul Victoriei va începe la Bălţi la ora 10:00. Participanţii vor mărșălui pe străzile centrale ale oraşului, până la Memorialul Gloriei Militare unde va avea loc un miting şi depunere de flori. La ora 12:00 va avea loc un miting al Memoriei în Parcul Biruinţei.

La Orhei, Marşul Victoriei va începe la ora 12:00 şi se va încheia cu o depunere de flori.

Sărbătoarea în Găgăuzia

La Comrat, marşul spre Memorialul Gloriei Militare va începe la ora 09:00. Acolo vor avea loc un miting şi depuneri de flori. Seara, la ora 19:00, este planificată acţiunea "1418 nopţi", sub egida başcanului Găgăuziei, Irina Vlah. La ora 20:00 va avea loc un concert grandios care va culmina cu un foc de artificii.

9 mai în Transnistria

Tradițional, în Transnistria se va desfășura astăzi o paradă militară, în piața principală din Tiraspol. După care este planificată o depunere de flori la ”Focul Etern” de la Memorialul Gloriei. După ceremoniile festive va începe marșul coloanei ”Regimentului nemuritor” – mii de locuitori din regiunea transnistreană vor purta fotografiile apropiaților care au luptat în război.

Amintim că în jur de 400 de mii de ostaşi originari din Moldova au luptat în rândurile Armatei Sovietice. Acţiunile de eroism ale 250 de mii dintre aceştia au fost menţionate cu distincţii, 19 devenind Eroi ai uniunii Sovietice.

Тема:
9 mai – Ziua Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei (31)

Tematic

În ajunul Zilei Victoriei, Igor Dodon i-a trimis un mesaj de felicitare lui Vladimir Putin
Ani de groază: Prin ce au trecut oamenii în cel de Al Doilea Război Mondial
Tagurile:
Concert, Regimentul nemuritor, program, Ziua Victoriei, 9 mai


Știrile Zilei