05:18 16 Decembrie 2019
În direct
  • EUR19.34
  • USD17.31
  • RUB0.28
  • RON4.05
  • UAH0.74
Permis de conducere

În Moldova va fi introdus un nou tip de permise de conducere

© Sputnik / Miroslav Rotari
Societate
Sa primesc un link scurt
470311

Se schimbă permisele de conducere: În Moldova va fi introdus un nou tip de permise de conducere. Data limită – 1 ianuarie 2020.

CHIȘINĂU, 11 mai – Sputnik. Ministerul Afacerilor Interne propune inițierea unei noi generații a permisului de conducere național al Republicii Moldova, de tip cartelă pe bază de policarbonat, cu gravare laser, de formatul ID-1, cu excluderea din acest document a câmpului de date nr. 14 ”Grupa sangvină” și rezervarea a două spații: 13 și 14 pentru unele eventuale inscripționări de autoritatea emitentă.

Un proiect de hotărâre în acest sens a fost propus spre dezbateri publice. Potrivit proiectului MAI, Agenția Servicii Publice va asigura implementarea permisului de conducere de generația DL2019 și a permisului de conducere provizoriu de tip nou (2019), conform termenilor stabiliți.

”Hotărârea va intra în vigoare din momentul creării condițiilor necesare pentru punerea în circulație a permisului de conducere de model 2019, dar nu mai târziu de 1 ianuarie 2020”, se menționează în document.

Implementarea prevederilor proiectului nu va necesita cheltuieli financiare din bugetul de stat sau din contul altor instituţii. Autorii proiectului nu precizează dacă aceste modificări vor influența și tariful de perfectare a permisului de conducere.

Potrivit autorilor, acest proiect a fost elaborat în baza Directivei 2006/126/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 20 decembrie 2006 privind permisele de conducere. Directiva are drept scop introducerea unui nou tip de permise de conducere pe teritoriul UE în vederea asigurării unei mai mari libertăți de mișcare pentru șoferii din UE, consolidând siguranța rutieră și contribuind la reducerea fraudei.

Tematic

Simplu și la îndemâna oricui: Un bărbat propunea permise de conducere pe internet - Video
Moldova: Se schimbă procedura de eliberare a permiselor de conducere
Important pentru viitorii șoferi: Noi prevederi pentru obținerea permisului de conducere
Cum puteți să vă perfectați permisele de conducere în regim de urgență și la ce preț
Peste 19 mii de șoferi vor trebui să-și schimbe în 2019 permisul de conducere - detalii
Tagurile:
nou, permis de conducere, Moldova


Știrile Zilei