10:00 27 Februarie 2020
În direct
  • EUR19.44
  • USD17.86
  • RUB0.27
  • RON4.05
  • UAH0.73
Societate
Sa primesc un link scurt
93430

Sărăcia, lipsa banilor și scumpirea alimentelor de bază îi îngrijorează cel mai mult pe moldoveni, potrivit rezultatelor unui sondaj prezentate luni, 13 mai, într-o conferință de presă. Oamenii au cea mai mare încredere în Biserică și preferă să se informeze de la posturile tv și de pe internet.

CHIȘINĂU, 13 mai – Sputnik. Sărăcia și lipsa banilor este cel mai mare motiv de îngrijorare pentru 33% dintre moldoveni, conform opiniilor exprimate de participanții la un sondaj. Pe locul doi, cu 23%, s-ar afla creșterea prețurilor la produsele alimentare. Alte motive de îngrijorare pentru moldoveni ar fi corupția și situația infracțională — 18%,  șomajul și lipsa locurilor de muncă — 12%, instabilitatea politică și criza parlamentară — 11%.

Relațiile interetnice constituie un motiv de îngrijorare pentru mai  puțin de 5% dintre intervievați.

Veniturile familiei nu ajung nici pentru strictul necesar în cazul a 25% dintre participanții la sondaj. Strictul necesar au răspuns că și-l pot permite 41% dintre respondenți. Doar 2% au spus că reușesc să aibă tot ce le trebuie pentru viață. Alte 5% reușesc să-și procure lucrurile de care au nevoie doar dacă economisesc la alte capitole.

Cea mai importantă sursă de informare pentru moldoveni, arată rezultatele sondajului, este televiziunea, cu aproape 80%, urmată de internet -  61%, și radio – 23%. Totodată, 24% dintre respondenți au spus că se informează în primul rând de la vecini și prieteni.

Rezultatele sondajului mai arată că moldovenii au cea mai mare încredere în Biserică – 63%, președintele țării – 51%, primăria din localitate  – 42%, Armată – 38%, mass-media – 36%.

Sondajul a fost realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor în perioada 1-10 mai, pe un eșantion de 1.189 de respondenți din 89 de localități ale republicii, marja de eroare fiind de 3%.

Tematic

Prognoze îngrijorătoare: Aproape 80 la sută dintre moldovenii care emigrează sunt tineri
Tagurile:
de ce se tem moldovenii, incredere, sondaj, moldovenii, preferă moldovenii


Știrile Zilei