02:37 16 Iunie 2019
În direct
  • EUR20.52
  • USD18.18
  • RUB0.28
  • RON4.35
  • UAH0.69
Automobil - Imagine Simbol

S-a făcut de râs: Ce i s-a întâmplat tânărului care a picat examenul la șoferie - Video

CC0 / Pixabay / Creative_Media_Imaging
Societate
Sa primesc un link scurt
80510

Agenția Servicii Publice a prezentat rezultatele autosesizării la scrisoarea deschisă a unui tânăr care a picat examenul auto.

CHIȘINĂU, 24 mai – Sputnik. Agenția Servicii Publice vine cu precizări referitor la scrisoarea deschisă publicată pe un site din Moldova, devenită virală în mediul online.

Agenția Servicii Publice menționează că, în scopul asigurării unui proces de examinare transparent şi obiectiv, desfășurarea probelor teoretice și practice este strict monitorizată – video și audio. În plus, vehiculele de examinare ale Agenției sunt dotate cu sistem GPS, fapt ce permite în orice moment identificarea locului în care se află mașina de examinare.

În urma analizei înregistrărilor video a tentativelor de susţinere a probei practice, din 5 martie 2019 şi 18 mai 2019, comisia de examinare instituită a constatat faptul că atitudinea examinatorilor faţă de candidat a fost una calmă, corectă și respectuoasă, precum şi viceversa.

Examinatorul a efectuat prezentările de rigoare și a informat candidatul despre procesul şi ruta de examinare, cu momentul iniţierii etapei de probă.

În timpul examenului au fost sesizate câteva încălcări de la Regulamentul Circulației Rutiere, iar la final tânărului i-a fost comunicat rezultatul evaluării și motivele penalizărilor aplicate pe parcursul testării.

Nici în momentul evaluării, nici în termenul prevăzut pentru contestații, candidatul nu a avut obiecţii cu privire la rezultatul obținut şi nu a înaintat vreo petiţie în acest sens. După investigarea prestației sale, calificativul „Respins” corespunde grilei de evaluare conform punctelor acumulate.

Pentru a oferi o imagine clară asupra cazului dat, Agenția Servicii Publice a făcut publică filmarea din timpul desfășurării probei practice a examenului și îndeamnă viitorii șoferi să acorde o importanță sporită orelor de studiu și de exersare a abilităților de a conduce un autovehicul.

De acest lucru depinde nu doar rezultatul obținut la examen ci și siguranța traficului rutier.

Potrivit Agenției Servicii Publice, instituția întreprinde toate măsurile necesare în vederea perfecţionării sistemului de examinare şi documentare cu permis de conducere.

Pentru a reduce influența factorului uman, proba teoretică este total computerizată, iar rutele de examinare la proba practică sunt selectate aleatoriu printr-un sistem automatizat. Majoritatea automobilelor utilizate au fost date în exploatare în 2017. În prezent, Agenția Servicii Publice este în proces de achiziționare a mai multor mașini noi pentru examene.

Programarea prealabilă este disponibilă pe site-ul Instituției www.asp.gov.md, astfel încât orice candidat să-și poată selecta singur ora și data convenabilă pentru desfășurarea probei de examen.

Între timp, pentru acomodarea elevilor la particularitățile tehnice de conducere ale autovehiculului de examinare, a fost introdusă conducerea de probă.

Pedalele vehiculelor de examinare au fost înzestrate cu senzori şi martori pentru semnalizarea în cazul accesării acestora de către examinatori, iar sistemul de supraveghere video înregistrează fiecare accesare a examinatorului.

Totodată, a fost revăzută procedura de contestare a examenelor de obţinere a permisului de conducere. Actuala procedură prevede inclusiv şi schimbul calificativului din „Respins” în „Admis”, în cazul constatării faptului evaluării incorecte.

Anul trecut, numărul examinărilor a atins cifra de 202067. Dintre acestea 89548 au fost la proba teoretică, iar 112519 la cea practică.

Datele statistice ne arată că aproape 80 la sută din candidați au susținut examenul teoretic și 54 la sută au trecut de proba traseului. Numărul contestărilor recepționate până acum este de 172, ceea ce constituie 0,08 la sută din totalul evaluărilor.

Tematic

Unii șoferi vor putea lua permisul de conducere fără ca să meargă la Școala Auto
Cum puteți obține permisul de conducere internațional în regim de urgență - detalii
Peste 19 mii de șoferi vor trebui să-și schimbe în 2019 permisul de conducere - detalii
Tagurile:
video, autosesizare, Permis de conducere, sofer, Agentia Servicii Publice, Moldova


Știrile Zilei