21:55 25 Iunie 2019
În direct
  • EUR20.74
  • USD18.20
  • RUB0.29
  • RON4.40
  • UAH0.70
Inundații în Moldova

Sute de case și terenuri agricole, inundate: Intervenția salvatorilor - Foto

© Photo: Facebook / Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI
Societate
Sa primesc un link scurt
134 0 0

Fortificarea digurilor și barajelor cu saci umpluți cu nisip și lut a permis protejarea de inundații a sute de case și sute de hectare de terenuri agricole. Daunele de pe urma ploilor încă nu au fost estimate.

CHIȘINĂU, 12 iun – Sputnik. Inundarea a peste 450 de case din raioanele Ungheni şi Ştefan Vodă a fost evitată după ce salvatorii, în colaborare cu autoritățile locale, au fortificat, în lunile mai și iunie, digurile avariate în urma ploilor puternice. Estimarea, făcută publică miercuri, 12 iunie, îi aparține Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

În unele localități, digurile au fost înălțate și cu un metru, pe distanțe de câțiva kilometri, fiind folosiți saci umpluți cu nisip și lut. Lucrările de consolidare a digurilor au fost efectuate de sute de salvatori, carabinieri, ostași și localnici.

De exemplu, pentru înălțarea cu un metru a unui dig de protecție în satul Crocmaz, pe o lungime de trei kilometri, au fost utilizaţi peste 31 de mii de saci cu nisip şi argilă. Datorită acestei lucrări de consolidare a digului, au fost ferite de inundaţii 121 de case de locuit şi peste 400 de hectare de teren arabil cu culturi agricole.

Alte 330 de case au fosta salvate la Ungheni, după ce înălțimea unui baraj a fost ridicată pe o lungime de 200 de metri.

Lucrări de fortificare a unui baraj au fost efectuate, la 9 și 10 iunie, în localitatea Vişniovca, din raionul Cantemir, și în satul Ursoaia, din raionul Căuşeni. Intervențiile au făcut posibilă protejarea de inundații a unor terenuri agricole cu o suprafaţă totală de 170 de hectare. 

Ploile torențiale cu grindină din lunile mai și iunie au adus prejudicii importante pe întreg teritoriul Moldovei. În urma cantităților mari de precipitații, precum și a ruperii unor diguri, au fost inundate case, grădini, mii de hectare cu culturi agricole și au fost deteriorate drumuri locale.

Prejudiciile încă nu au fost estimate. La ora actuală, autoritățile locale sunt îndemnate să depună documentele necesare pentru evaluarea daunelor la Comisia pentru Situații Excepționale.

Tematic

Pericol de inundații în sudul țării: Salvatorii întăresc digul de pe Nistru
Alertă de inundații la Ungheni, mai multe iazuri s-au rupt – Video
Tagurile:
Terenuri agricole, case, metoda, inundații, salvatorii


Știrile Zilei