02:01 23 Noiembrie 2019
În direct
  • EUR19.32
  • USD17.43
  • RUB0.27
  • RON4.04
  • UAH0.72
Arșiță

Salvatorii sunt în alertă: Codul Galben de arșiță rămâne în vigoare

© Sputnik / Miroslav Rotari
Societate
Sa primesc un link scurt
121 0 0

Salvatorii au început să instaleze în stradă corturi în care oamenii vor putea bea apă și se vor adăposti de soare. În Moldova este în vigoare Codul Galben de caniculă.

CHIȘINĂU, 13 iun – Sputnik. Corturi anticaniculă sunt amenajate de joi, 13 iunie, în toate cele cinci sectoare ale Chișinăului, dar și în orașele Bălți, Cahul, Comrat, precizează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Corturile în care oamenii se pot refugia pentru a se proteja de soare, a bea apă și a-și măsura tensiunea arterială vor funcționa în fiecare zi de la ora 11:00 până la ora 18:00.

În Chișinău, corturile anticaniculă sunt instalate pe următoarele adrese: Sectorul Botanica - în apropiere de Centrul Comercial „1000 de Mărunțușuri”; Sectorul Centru - în preajma „Pieței Centrale”; Sectorul Râșcani - în apropierea „Pieței Matei Basarab”; Sectorul Ciocana - pe strada Ginta Latina, nr.18; Sectorul Buiucani - pe strada Calea Ieșilor, nr.1.

Scopul amenajării acestor corturi „este de a proteja populația de efectele nocive ale caniculei, în special în orele amiezii”, menționează IGSU.

Opinie: La ce ajută, de fapt, corturile anticaniculă

Corturile anticaniculă au rolul „unui element de atenționare” a oamenilor, dar nu sunt o rezolvare a problemei, este de părere ecologistul Anatolie Prohnițchi, expert în domeniul schimbărilor climatice, solicitat de Sputnik.

„Omul merge pe stradă și poate să ajungă la acest cort, poate să nu ajungă. Dar își pune întrebarea: „De ce au pus corturile? Înseamnă că influențează arșița...”. Își măsoară tensiunea arterială. Pricepe că nu trebuie să facă efort fizic când temperaturile sunt înalte, să nu stea în soare”, a opinat Anatolie Prohnițchi.

Fiecare persoană trebuie să găsească individual soluțiile potrivite pentru traversarea perioadelor toride, a menționat ecologistul. În opinia sa, moldovenii au învățat în ultimii ani cum să se comporte corect pe timpul caniculei. Totodată, patronii, în cea mai mare parte, respectă dispoziția autorităților și îi asigură pe angajați cu apă potabilă în perioada estivală.

În Moldova este în vigoare, până la 16 iunie, Codul Galben de caniculă, instituit de Serviciul Hidrometeorologic de Stat. Zilele acestea, pe arii extinse, temperatura maximă a aerului atinge valori de 33..34 de grade Celsius.

Tematic

Adevărul despre corturile anticaniculă și cum se pregătește Primăria Chișinău de arșiță
Viitorul într-o lume fierbinte: Ce se va întâmpla cu Republica Moldova
Premieră absolută: Noi echipamente inteligente vor apărea în toate sectoarele Chișinăului
Tagurile:
alerta, canicula, arșiță, Cod galben, Salvatori


Știrile Zilei