21:14 08 Decembrie 2019
În direct
  • EUR19.39
  • USD17.48
  • RUB0.27
  • RON4.06
  • UAH0.73
militar

Reguli noi la ieșirea la pensie pentru angajații instituțiilor de forță din Moldova

© Sputnik / Miroslav Rotari
Societate
Sa primesc un link scurt
176610

Schimbarea a intervenit din 1 iulie 2019, potrivit Legii privind asigurarea cu pensii a militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne și din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri.

CHIȘINĂU, 2 iul – Sputnik. Vechimea în serviciu, necesară pentru stabilirea pensiei beneficiarilor instituțiilor de forță, se majorează cu 6 luni și urmează să fie 24 ani 6 luni. Schimbarea a intervenit din 1 iulie 2019, potrivit Legii privind  asigurarea cu pensii a militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne și din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri.

Dreptul la pensie pentru vechime în serviciu îl au militarii care au îndeplinit serviciul prin contract, persoanele din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne care la 1 iulie 2011 au avut o vechime în serviciu de cel puţin 20 ani 6 luni. În fiecare an ulterior, vechimea în serviciu se majorează, până la atingerea vechimii în serviciu de 25 ani.

Asigurării cu pensii a militarilor
Asigurării cu pensii a militarilor

Persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor  afacerilor interne care au dreptul la pensie se stabileşte pensia după eliberare din serviciu.

Potrivit Legii privind asigurarea cu pensii a militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne şi din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri, pensiile militarilor în termen, ale militarilor care au îndeplinit serviciul prin contract, ale persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne şi sistemului penitenciar, ale ofiţerilor de protecţie şi colaboratorilor organelor securităţii statului, Centrului Naţional Anticorupţie şi ale membrilor familiilor acestora se stabilesc de Casa Naţională de Asigurări Sociale, în modul stabilit de Guvern.

Din 1 iulie 2019, a crescut și vârsta de pensionare pentru bărbați și femei. Din această dată, vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 63 de ani, iar pentru femei – 58 de ani și 6 luni.

Potrivit Legii cu privire la sistemul public de pensii, începând cu 1 iulie 2017, a intrat în vigoare majorarea treptată a vârstei de pensionare şi majorarea stagiului de cotizare atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. Vârsta standard de pensionare de 63 de ani pentru bărbaţi a fost atinsă la 1 iulie 2019, iar pentru femei — la 1 iulie 2028. Atingerea vârstei de pensionare de 63 de ani pentru femei se realizează prin creşterea anuală a vârstei standard de pensionare cu 6 luni.

Tematic

Statul va întoarce banii celor care au plătit în plus pentru calculul pensiei
Într-o lună, se schimbă esențial procesul de pensionare a bărbaților în Moldova
Tagurile:
pensionar, militar, pensie


Știrile Zilei