04:38 16 Decembrie 2019
În direct
  • EUR19.34
  • USD17.31
  • RUB0.28
  • RON4.05
  • UAH0.74
Игорь Додон и Майя Санду

Cât va dura înțelegerea PSRM-ACUM?

© Sputnik / Miroslav Rotari
Societate
Sa primesc un link scurt
511 0 0

Noua guvernare nu s-a apucat bine de muncă că unii au început deja să-i semneze sentința. Cât va dura aranjamentul PSRM-ACUM?

CHIȘINĂU, 4 iul – Sputnik, Silvia Zavadovschi. Au trecut trei săptămâni de când PSRM și ACUM au preluat guvernarea în Republica Moldova, perioadă în care am fost martorii unui șir de demisii și demiteri în rândul secretarilor de stat, a conducerii mai multor agenții și instituții subordonate Guvernului și Parlamentului.

În această perioadă, opozanții, dar și criticii blocului ACUM și PSRM, nu s-au obosit să blameze orice acțiune a noii majorități și să prezică o guvernare scurtă și ineficientă.

Astfel, dacă unii analiști politici se arată siguri că PSRM și Blocul ACUM vor face tot posibilul ca aranjamentul semnat să fie extins pentru întreg mandatul oferit de cetățeni, iar în această perioadă să-și îndeplinească promisiunile făcute, critici spun că noua majoritate va funcționa până în toamnă sau cel mult un an, iar prima divergență între componentele noii puteri va însemna începutul sfârșitului pentru ea.

În aceste condiții ne-am propus să vă întrebăm pe voi, cititorii noștri, ce părere aveți despre viitorul acestei Guvernări? 

De precizat este că prim-ministrul Maia Sandu a menționat de mai multe ori că Guvernul pe care îl conduce este unul temporar și a fost format cu scopul de a „dezoligarhiza țara și a eliberara principalele instituții ale statului de controlul intereselor grupului oligarchic”. Astfel, acesta va fi funcțional atât timp cât va exista sprijinul PSRM.

Cert este că, pe 19 iunie, după ședința Consiliului Republican al PSRM, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că socialiștii vor face tot ce le stă în puteri pentru a menține coaliția PSRM – ACUM pe un mandat de patru ani.

„Suntem gata să susținem Guvernul Maia Sandu. Este poziția fermă a PSRM. Vom asigura votul fracțiunii socialiștilor în Parlament pentru a susține reformele Guvernului Sandu. Există consens politic. Vom face tot posibilul ca această coaliție să existe pe termen lung, este de dorit pentru un mandat de patru ani”, a declarat Dodon.

Care va fi soarta Guvernului Sandu o va arăta timpul. Nouă nu ne rămâne decât să sperăm că toate inițiativele acestui Executiv vor fi în interesul cetățenilor, așa cum ni s-a promis.

Tematic

După întrevederea cu Klaus Iohannis, Maia Sandu se întâlnește cu Viorica Dăncilă
Iohannis către Sandu: Mult succes în acest mandat deloc ușor
Dodon, Greceanîi și Sandu au primit un pachet de la Procurorul General
Vrem ca Guvernul Sandu să miște lucrurile din loc? Ce trebuie să facă societatea
Tagurile:
Blocul ACUM, PSRM, coaliție


Știrile Zilei