02:40 25 August 2019
În direct
  • EUR19.80
  • USD17.89
  • RUB0.27
  • RON4.19
  • UAH0.72
Eduard Harunjen

Ce spune Harunjen despre lista beneficiarilor finali ai furtului miliardului

© Sputnik / Мирослав Ротарь
Societate
Sa primesc un link scurt
1384 0 0

Eduard Harunjen a ieșit astăzi în fața presei li a oferit detalii despre raportul Kroll 2.

CHIȘINĂU, 4 iul – Sputnik. Eduard Harunjen afirmă că procurorii nu dețin nicio listă suplimentară a beneficiarilor furtului miliardului, despre care Alexandru Slusari a spus că s-ar afla la procurori. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă. Mai mult, procurorul general a spus că o astfel de listă niciodată nu a existat.

”Nu există nicio listă, anexă la raport, nu există o listă despre care se vehiculează. Raportul Kroll nu a fost niciodată în Procuratura Generală și nici nu putea să fie. Fiindcă Procuratura Generală nu a negociat cu BNM și cu Kroll. Procuratura Anticorupție este o instituție independentă care investighează cazul. Doar ea a avut acceptul Kroll-ului să intre în posesia raportului ca să-l utilizeze”, a declarat Eduard Harunjen. 

Anterior, președintele Comisiei de Ancheta Privind Investigarea Fraudei Bancare, Alexandru Slusari, a declarat că din raportul Kroll lipsește cea mai importantă parte. Este vorba de o anexă în care se regăsesc numele beneficiarilor finali ai banilor furați. Slusari a mai declarat că documentul ar fi la Procuratura Generală, reprezentanții căreia urmau să decidă dacă să o publice sau nu.  

Despre furtul unui miliard de dolari din băncile Unibank, Banca Socială și Banca de Economii, numit și jaful secolului, s-a aflat după alegerile parlamentare din 2014. Imediat, Guvernul a acoperit gaura cu credite luate de la Banca Națională, pe care acum le întoarce din buget, adică din taxele plătite de cetățeni. Cele 3 bănci au falimentat și au fost lichidate, iar proprietățile lor sunt vândute. Alte sentințe în dosarul miliardului furat nu au fost pronunțate, deși au trecut 5 ani de la frauda.

Tematic

Harunjen are undă verde. Un magistrat din Chișinău, cercetat penal
Tagurile:
miliard, beneficiari, lista, Eduard Harunjen


Știrile Zilei