13:42 20 August 2019
În direct
  • EUR19.57
  • USD17.62
  • RUB0.26
  • RON4.14
  • UAH0.70
Când se va scumpi energia electrică

Când se va scumpi energia electrică: Anunțul ANRE

© Sputnik / Виталий Аньков
Societate
Sa primesc un link scurt
Guvernul Moldovei - știri de ultimă oră, proiecte, reforme (144)
274310

Potrivit ANRE, confruntarea pozițiilor și informațiilor prezentate de operatori din piață va avea loc într-o ședință publică la începutul lunii august. Atunci vom afla noul tarif și prețul la distribuția și furnizarea energiei electrice pentru consumatorii casnici.

CHIȘINĂU, 20 iul – Sputnik. Scumpirea energiei electrice în Moldova ar putea avea loc deja în următoarele luni. Cetățenii moldoveni vor trebui să achite cu circa 3-15 la sută mai mult decât până acum.

ANRE urmează ca să desfășoare o ședință în luna august la care urmează să aibă loc confruntarea pozițiilor și informațiilor prezentate de operatori din piață și ANRE pentru a decide exact cât vor trebui să scoată moldovenii din buzunar pentru energia electrică consumată.

”Gas Natural Fenosa Furnizare Energie SRL a solicitat tariful de 1,94 lei/kWh sau cu 15 bani sau 8,6% mai mult față de tariful in vigoare (1,79 lei/kWh), ANRE propune spre examinare în ședință publică tariful de 1,85 lei/kWh sau cu o majorare de 3,2%”, a scris membrul ANRE Otavian Calmîc, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui, "FEE-Nord SA a solicitat tariful de 2,34 lei/kWh sau cu cca 42,8 bani sau 22,46% mai mult față de tariful in vigoare (1,91 lei/kWh), ANRE propune spre examinare în ședință publică tariful de 2,19 lei/kWh sau cu o majorare de 14,9%”.

El a amintit pe parcursul anului 2018 tarifele au fost micșorate de la 1,99 lei/kWh la 1,79 lei/kWh pentru Gas Natural Fenosa Furnizare Energie SRL și de la 2,12 lei/kWh la 1,91 lei/kWh pentru FEE Nord SA.

”Ajustarea tarifelor este necesară pentru acoperirea majorărilor de preț a energiei electrice importate, costurilor de producție, devierilor financiare negative acumulate pe parcursul anului curent și pentru asigurarea sustenabilității livrărilor și plăților în sector”, a precizat Calmîc.

Calmâc a mai precizat că pe parcursul anului 2019, cel mai sensibil și nestabil indicator a fost rata de schimb valutar, care a înregistrat cele mai mari fluctuații de apreciere și depreciere din ultimii ani. De aceea, conducându-ne de politica BNM s-a propus utilizarea cursului valutar stabilit conform Legii bugetului pentru anul 2019.

Dezbaterile publice urmează să fie organizate pe 9 august. Anunțul a fost făcut de directorul ANRE, Veaceslav Untilă.

Тема:
Guvernul Moldovei - știri de ultimă oră, proiecte, reforme (144)

Tematic

Vom avea sau nu contracte individuale la electricitate - Ce vrea ANRE și ce spun experții
Tagurile:
ANRE, Energia electrică, Scumpire


Știrile Zilei