16:32 21 Noiembrie 2019
În direct
  • EUR19.29
  • USD17.44
  • RUB0.27
  • RON4.04
  • UAH0.72
Igor Dodon și Ion Tighineanu

Președinția va înainta mai multe inițiative de reformare a Academiei de Științe a Moldovei

© Photo: Facebook / Dodon Igor
Societate
Sa primesc un link scurt
86 0 0

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu președintele Academiei de Științe a Moldovei, Ion Tighineanu, în cadrul căreia au discutat asupra mai multor probleme cu care se confruntă mediul academic din țara noastră.

CHIȘINĂU, 21 aug – Sputnik. Academia de Științe a Moldovei (AȘM) se află în prezent într-o situație destul de delicată, în urma reformelor inițiate în anul 2017. Subiectul a fost discutat în cadrul unei întrevederi s șeful statului, Igor Dodon, cu președintele AȘM, Ion Tighineanu, care a avut loc la Președinție.

Potrivit unui comunicat al Președinției, Igor Dodon și Ion Tighineanu au fost unanimi în opinia că reforma din 2017, inițiată de fosta guvernare, reformă pe care Președinția nu a susținut-o și a criticat-o în repetate rânduri, a creat multiple probleme.

În vederea depășirii situației în care s-a pomenit AȘM, Ion Tighineanu a venit cu mai multe soluții, inclusiv de modificare a Codului cu privire la știință și inovare, din 2004, și reîntoarcerea institutelor de cercetare sub egida AȘM.

Totodată, interlocutorii au constatat necesitatea elaborării în regim de urgență a metodologiei privind finanțarea instituțională a organizațiilor de drept public din domeniile cercetării și inovării, inclusiv a instituțiilor de învățământ superior de stat, pentru menținerea infrastructurii publice din domeniile cercetării și inovării.

Șeful statului a exprimat disponibilitate de a sprijini toate proiectele menite să asigure modernizarea și reformarea Academiei de Științe, spre binele cetățenilor noștri. Igor Dodon a menționat că Administrația Președintelui este dispusă să elaboreze mai multe inițiative legislative în acest sens.

Tematic

Se decide soarta AȘM: Cine a fost înaintat la funcția de președinte al instituției
Încă un pas spre alegerea președintelui AȘM
Tagurile:
Ion Tighineanu, Igor Dodon, AȘM


Știrile Zilei