22:08 15 Septembrie 2019
În direct
  • EUR19.52
  • USD17.71
  • RUB0.27
  • RON4.12
  • UAH0.71
râul Bâc река Бык

Premierul Maia Sandu i-a pus gând rău directorului Apă-Canal: De ce pute în Capitală

Primăria Chişinău
Societate
Sa primesc un link scurt
96420

Discuții aprinse în debutul ședinței Cabinetului de Miniștri. Nemulțumită de putoarea din Chișinău, prim-ministrul Maia Sandu a dat indicații ca la ședința de astăzi a Guvernului să fie prezentă conducerea Apă-Canal Chișinău. Directorul instituției a recunoscut că sursa mirosului este stația de epurare, dar spune că problema este a Primăriei Chișinău.

CHIȘINĂU, 11 sept – Sputnik. Mirosul îngrozitor care a pus stăpânire pe Chișinău nu va dispărea în viitorul apropiat, a declarat directorul Apă-Canal Chișinău, Valeriu Meșca, invitat la raport în fața miniștrilor.

Directorul Apă-Canal spune că din 2009 până în 2018, la stația de epurare s-au acumulat peste 760 de mii de tone de nămol lichid. Acesta este depozitat în 7 lacuri cu o suprafață totală de 3,2 ha. Meșca spune că mirosul vine în special de la lacurile mai mari, cu o adâncime de 10-12 metri, care sunt pline cu nămol lichid, dar de care se face responsabilă Primăria municipiului Chișinău.

„Problema lacului respectiv este problema administrației locale de până acum. De când am venit la Apă-Canal au fost cumpărate două centrifugi care deshidratează nămolul până la 70% umiditate. În urma procesului de deshidratare nămolul a fost stocat pe platforme. Acesta este un nămol curat, fără resturi de saci, pietre, etc. Preconizăm, împreună cu întreprinderea municipală Spații Verzi, începând din această toamnă, să facem din acest nămol compost”, a declarat directorul Apă-Canal.

După ce a fost întrerupt de premierul Maia Sandu, care a vrut să înțeleagă dacă problema mirosului este strict a administrației locale, Meșca și-a amintit că mai este o problemă, care este a Apă-Canal.

„Există două probleme, cea a mirosului și cea a apelor. Problema apelor este cauzată de faptul că mai mulți agenți economici au deversat în sistemul de canalizare produse cu un conținut proteic foarte înalt. În urma analizelor s-a depistat că în apele uzate s-a depistat o încărcătură foarte mare de detergenți, azoți, fosfați”, a spus Valeriu Mișca.

Adevărata problemă ar fi, de fapt, nimicirea microorganismelor responsabile de prelucrarea apelor uzate. În urma deversărilor de către agenții economici nivelul acestor bacterii a scăzut până la 2%.

Informația a suparat-o și mai mult pe premierul Maia Sandu. Aceasta l-a luat la rost pe directorul Apă-Canal.

„Deci avem o problemă cu bacteriile bune la Stația de Epurare. Nu știu dar de ce ați început discuția cu învinuiri, în contextul în care eu v-am întrebat despre lucrurile care țin de responsabilitatea instituției pe care o conduceți. Ați spus că microorganismele au murit în proporție de aproape 100%. Când aveți de gând să le recultivați ca să scăpăm de acest miros?”, a intervenit Maia Sandu.

În replică, Valeriu Meșca a spus că „mai repede decât poate natura nu putem noi. Noi nu suntem Dumnezeu. Am întreprins foarte multe”, a precizat Meșca.

Mai mut, acesta a spus că mirosul nu va dispărea în viitorul apropiat. Premierul consideră că s-a acționat insuficient pentru soluționarea problemei mirosului și a cerut implicare la nivelul tuturor instituțiilor responsabile.

Tagurile:
agenți economici, miros îngrizitor, Apă Canal


Știrile Zilei