12:46 20 Octombrie 2019
În direct
  • EUR19.35
  • USD17.41
  • RUB0.27
  • RON4.07
  • UAH0.70
Bani, lei

Moldovenii vor trebui să plătească amenzi de mii de lei: Decizia autorităților

© Sputnik / Evghenii Panasenco
Societate
Sa primesc un link scurt
488710

Moldovenii ar trebuie să renunțe la acest obicei, altfel riscă să scoată din buzunar sume ce vor depăși 10 mii de lei.

CHIȘINĂU, 21 sept – Sputnik. Utilizarea și comercializarea pungilor și veselei din plastic vor fi sancționate.

Un proiect de lege privind completarea Codului Contravențional cu un articol a fost votat de Parlament în primă lectură. Astfel, persoanele fizice care nu se vor conforma legii vor trebuie să scoată din buzunare și până la 4.500 de lei, iar persoanele juridice vor primi sancțiuni de până la 12.000 de lei.

Dacă această lege va fi votată în lectură finală, nu vom mai avea dreptul să utilizăm sau să comercializăm:

  • pungile de transport fabricate din plastic, cu sau fără mâner, cu grosimea peretelui egală sau mai mare de 50 de microni;
  • pungile de plastic subțire, cu grosimea peretelui mai mică de 50 de microni, cu excepția celor care sunt utilizate ca ambalaj;
  • pungile din plastic foarte subțire, cu grosimea peretelui mai mică de 15 microni, cu excepția celor care sunt utilizate ca ambalaj.

Nu vor scăpa de amenzi nici cei care vor utiliza sau comercializa farfurii, pahare, dar și alte accesorii ale serviciilor de masă, precum și bețișoare de unică folosință fabricate din plastic, cu excepția celor biodegradabile.

„Este important ca Republica Moldova, atât la nivel de stat, cât și la nivel de fiecare cetățean, să sensibilizeze necesitatea schimbării unor obiceiuri și practici, pentru a asigura o dezvoltare economică durabilă, cu impact minim asupra mediului înconjurător”, este precizat în nota informativă.

Parlamentul a aprobat anterior modificări și completări la legislație prin care au fost interzise etapizat, începând cu 1 ianuarie 2019, utilizarea și comercializarea pungilor de plastic, iar, începând cu 1 ianuarie 2021, – interzicerea totală.

Tematic

Incredibil: Cât plastic înghițim atunci când mâncăm fructe de mare
Incredibil: Iată cât plastic înghițim atunci când bem apă îmbuteliată
Studiu: Cât plastic consumăm de fiecare dată când mâncăm


Știrile Zilei