07:23 14 Octombrie 2019
În direct
  • EUR19.40
  • USD17.59
  • RUB0.27
  • RON4.08
  • UAH0.72
Sărbătoarea vinului la Chișinău. Fotografie de arhivă

Se apropie Ziua Vinului: Care este cel mai bun leac pentru mahmureală

© Sputnik / Miroslav Rotari
Societate
Sa primesc un link scurt
Ziua Vinului 2019 (13)
129 0 0

Un bucătar profesionist i-a dezvăluit reporterului Sputnik Moldova un mare secret: ce trebuie să facă cetățenii care au întrecut măsura la Ziua Vinului pentru a reveni la starea normală de lucru.

CHIȘINĂU, 26 sept – Sputnik. Deja de mai mulți ani la rând, în Moldova, Ziua Vinului a devenit una dintre cele mai îndrăgite sărbători pentru locuitorii țării, dar și pentru mulți cetățeni străini care sosesc în vizită. În această zi, în piața din centrul Chișinăului, precum și în alte localități din Moldova, vinificatorii se întrec în măiestria de a-și încânta oaspeții, rudele, prietenii cu gustul vinului pe care l-au produs.

Este bine dacă oamenii se duc la această sărbătoare pentru a degusta vinurile și bucatele tradiționale moldovenești în compania celor dragi. Dar există și unii care vin aici cu un scop bine determinat: să bea cât mai mult.

În acest context, ne-am gândit să ne lămurim: are oare poporul moldovenesc o armă strategică, un panaceu împotriva mahmurelii și a altor urmări ale beției din ajun? La această întrebare a reporterului Sputnik Moldova a răspuns bucătarul Radu Hatmanu.

„Este greșit să credem că un asemenea deliciu al bucatelor naționale precum zeama de pui poate să-l salveze pe om de suferințele fizice de a doua zi de după beție. Zeama are meritul că ea, după mesele copioase din ajun, poate fi ingurgitată, deoarece petrecărețul de ieri nu poate înghiți deloc mâncarea uscată”, a explicat specialistul.

Potrivit acestuia, la moldoveni anume moarea de varză este panaceul adevărat pentru mahmureală.  

Hatmanu afirmă că această licoare salvatoare este capabilă, ca nici oricare alta, să restabilească echilibrul apă-sare în organism, să reabiliteze spre dimineață corpul istovit, să potolească parțial durerile de cap și reflexele de vomă.

„Cel mai bun antidot este moarea de varză, și nu cea de tomate sau de castraveți. În unele sate din țara noastră și din România, a doua zi după sărbătoare, se vinde în stradă moare de varză pentru cei care nu s-au învrednicit să-și pună acasă varză la murat. Așa dar, în localitățile sătești moarea de varză nu numai că are rol de leac terapeutic, ci mai este și o sursă de câștig a doua zi după sărbătoare”, a conchis Radu Hatmanu.

Тема:
Ziua Vinului 2019 (13)
Tagurile:
mahmureală, panaceu, Ziua Vinului


Știrile Zilei