07:30 22 Octombrie 2019
În direct
  • EUR19.37
  • USD17.35
  • RUB0.27
  • RON4.07
  • UAH0.69

Exclusiv: Moldoveanca care i-a cântat lui Jacque Chirac face dezvăluiri - poza mea era...

© REUTERS / Jacques Brinon/Pool/File Photo
Societate
Sa primesc un link scurt
120510

Fostul președinte francez Jacques Chirac a murit la vârsta de 86 de ani. El a condus Franța din 1995 până în anul 2007.

CHIȘINĂU, 26 sept - Sputnik. Jacques Chirac a vizitat Republica Moldova în anul 1999, la invitația primarului de atunci Serafim Urechean. Tot atunci, Urechean i-a oferit oficialului francez titlul de „Cetățean de onoare al orașului Chișinău”. În Piața Marii Adunări Naționale, fostul președinte francez a urmărit cu admirație evoluția interpretei Lenuța Burghilă, care l-a impresionat cu o piesă cântată în limba franceză. La aflarea veștii triste că Jacques Chirac a trecut la cele veșnice, interpreta a vorbit cu tristețe, dar și bucurie despre Chirac.

Jacques Chirac
© Sputnik / Юрий Абрамочкин

”N-o să uit niciodată acei ochi, acel zâmbet, acel chip luminos. I-am trimis și un CD, care însă nu știu dacă a ajuns la Chirac. Tare mult am vrut să ne revedem. Este un vis care nu mi s-a împlinit. După mulți ani de zile, cineva mi-a zis că poza mea era agățată pe peretele din biroul lui Jacques Chirac și atunci mi-a transmis salutări. Exprim sincere condoleanțe”, spune Lenuța Burghilă.

Jacques Chirac a fost președinte al Franței din 1995 până în anul 2007.

A promovat o politică de centru-dreapta, fiind un politician gaullist, suporter al taxelor mai mici, al eliminării controalelor de prețuri, a pedepselor mari pentru crimă și terorism și a privatizării afacerilor.

Chirac nu a dorit război cu Irakul decât ca ultimă soluție (cu rezoluție și mandat a Consiliului de Securitate al ONU) în 2002 și 2003, cerând participarea inspectorilor ONU pentru mai mult timp. Împreună cu cancelarul german, Gerhard Schröder, și cu președintele rus, Vladimir Putin, el a cerut diplomație în loc de război.

Tagurile:
dezvaluiri, Moldoveanca, Jacques Chirac


Știrile Zilei