17:55 15 Octombrie 2019
În direct
  • EUR19.38
  • USD17.56
  • RUB0.27
  • RON4.07
  • UAH0.71
Justiție

Adunarea Generală a Judecătorilor, anulată: Iată din ce cauză

CC0 / Pixabay / succo
Societate
Sa primesc un link scurt
383 0 0

Adunarea Generală a Judecătorilor nu va putea vota demisia membrilor CSM din lipsă de cvorum. La adunare au venit doar 187 de magistrați,din 438.

CHIȘINĂU, 27 sept - Sputnik. Adunarea Generală a Judecătorilor nu va putea vota demisia membrilor CSM din lipsă de cvorum. La ședința de la Casa Sindicatelor au venit 187 de judecători, în timp ce pentru a întruni cvorumul era nevoie de 197 de magistrați. Cu toate acestea, cei prezenți în sală au ținut să iasă la microfon pentru declarații la adresa întregului sistem judecătoresc și a cetățenilor.

La Adunarea Generală a Judecătorilor urma să se discute două subiecte: 

1. Evoluția sistemului judecătoresc și eficiența asigurării autoadministrării judecătorești de către Consiliul Superior al Magistraturii, ca garant al asigurării independenței justiției. Resetarea și reconfigurarea organului de autoadministrare al autorității judecătorești.

2. Ridicarea mandatelor membrilor permanenți și membrilor supleanți ai Consiliului Superior Magistraturii aleși de către Adunarea Generală a Judecătorilor din rândul judecătorilor.

Amintim că un grup de judecători, 87 la număr, au depus o cerere la CSM privind convocarea Adunării Generale a Judecătorilor în ședință extraordinară. Pe 19 septembrie, CSM a amânat să discute subiectul și a dispus să fie cercetat modul în care s-au adunat semnăturile.

Judecătorii semnatari au contestat decizia CSM în instanță, iar în data de 20 septembrie 2019, Curtea de Apel Chișinău a obligat CSM să convoace adunarea. Ulterior, instanța de apel a trimis o notificare ca plenul CSM să execute hotărârea.

Tematic

Deputat: Vor interveni schimbări majore - Ce se va întâmpla în justiție
Tagurile:
cvorum, judecători


Știrile Zilei