17:43 15 Octombrie 2019
În direct
  • EUR19.38
  • USD17.56
  • RUB0.27
  • RON4.07
  • UAH0.71
Ion Druță

Procurorii desfășoară percheziții la domiciliul președintelui CSJ, Ion Druță

© Sputnik / Miroslav Rotari
Societate
Sa primesc un link scurt
481 0 0

Lupta dintre cele două grupări din justiție, una loială noii guvernări, iar alta fidelă celei vechi, continuă și în zi de duminică. Procurii au descins la domiciliul președintelui CSJ, Ion Druță.

CHIȘINĂU, 29 sept - Sputnik. Procurorii au declarat pentru presa locală că perchezițiile sunt efectuate la domiciliul magistratului Ion Druță, care este președintele Curții Supreme de Justiție, și care a anunțat că intenționează să demisioneze din această funcție după  schimbarea componenței Consiliului Superior al Magistraturii (vineri) de către Adunarea Generală a Judecătorilor.  

Procurorii au mai spus că perchezițiile sunt efectuate la domiciliul lui Druță în dosarul îmbogățirii ilicite.

Amintim că în data de 24 septembrie 2019, în cadrul ședinței Consiliului Superior al Magistraturii a fost examinată solicitarea procurorului general Dumitru Robu privind retragerea imunității, reținerea și arestarea lui Ion Druță, care ulterior a fost admisă cu votul a opt membri a CSM.

Tot la data de 24 septembrie curent, Procurorul General interimar a pornit urmărirea penală în baza articolului 330/2 alin. (2) din Codul penal, pe faptul îmbogățirii ilicite de către judecătorul Curții Supreme de Justiție (CSJ), Ion Druță.

Temei pentru urmărirea penală a servit sesizarea Serviciului de Informații și Securitate, care a analizat proprietățile dobândite de membrii familiei Druță, în perioada 2016-2019, dat fiind că a fost constatată o discrepanță esențială între acestea și veniturile legale declarate.

În cadrul perchezițiilor în biroul de serviciu al judecătorului - efectuate în lipsa acestuia, din motiv că este plecat peste hotarele Republicii Moldova - procurorii au ridicat mijloace bănești provenite din surse necunoscute, un calculator de birou pentru verificarea informației relevante, precum și acte necesare investigației.

Potrivit legii, dacă instanța îl va găsi vinovat de fapta incriminată, judecătorul CSJ riscă o amendă în mărime de până la 500 mii lei sau închisoare de până la 15 ani. În ambele cazuri, acesta ar fi privat de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Ion Druță este considerat a fi unul dintre magistrații influenți care au servit vechiul regim al lui Vladimir Plahotniuc, inclusiv prin decizia de invalidare a alegerilor locale din municipiul Chișinău în 2019, care au fost câștigate de Andrei Năstase, atunci aflat în opoziție.

Tagurile:
procurori, percheziţii, Ion Druță


Știrile Zilei