03:03 18 Octombrie 2019
În direct
  • EUR19.35
  • USD17.41
  • RUB0.27
  • RON4.07
  • UAH0.70
Alcoolism

Câți alcoolici sunt în Moldova: Datele prezentate de Ziua națională fără alcool

CC0 / Pixabay / LauritaM
Societate
Sa primesc un link scurt
Viața în Moldova (217)
96 0 0

În Republica Moldova, datele statistice arată că incidenţa prin alcoolism cronic este în descreştere. Totodată, comparativ cu media europeană, prevalenţa prin alcoolism cronic pe parcursul a mai multor ani este constant înaltă.

CHIȘINĂU, 2 oct – Sputnik. În Republica Moldova sub supraveghere medicală, la 1 octombrie 2019, se aflau 46de mii 169 de bolnavi de alcoolism cronic și 585 de bolnavi cu psihoze alcoolice. Datele au fost prezentate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției cu ocazia Zilei naționale fără alcool, marcată anual la 2 octombrie.

Consumul de alcool în Republica Moldova

În Republica Moldova, datele statistice arată că incidenţa prin alcoolism cronic este în descreştere, în anul 2018 constituind numărul de 86,2 cazuri la 100 de mii  de locuitori, în comparație cu 121,3 la 100 de mii de locuitori în 2010. Totodată, comparativ cu media europeană, prevalenţa prin alcoolism cronic pe parcursul a mai multor ani este constant înaltă, fiind de 3 ori mai mare.

Prevalența prin hepatite alcoolice, în anul 2018, a constituit 52 de cazuri la 100 de mii de locuitori, iar prin ciroze alcoolice acest indicator a constituit – 22,3 cazuri la 100 de mii de locuitori.

Alcoolul are un impact major asupra sănătății publice, fiind unul dintre principalii factori de risc pentru tulburările neuropsihice, bolile cardiovasculare, ciroză hepatica, unele forme de cancer și alte maladii. Abuzul de alcool cauzează peste 3 milioane de decese în fiecare an la nivel mondial, precum și dizabilitate.

Mortalitatea prematură în grupa de vârstă 15-49 de ani reprezintă o altă consecință a consumului excesiv de alcool. Povara globală la bărbați constituie 7,1%, comparativ cu 2,2% la femei. Adolescenții și tinerii până la 25 de ani reprezintă un grup cu risc sporit, datorită percepției inadecvate asupra consecințelor consumului de alcool.

Consumul de alcool la nivel global

La nivel global, consumul de alcool este de 6,4 litri de alcool pur per locuitor în vârstă de peste 15 ani, echivalent a 13,9 grame de alcool pur pe zi. La nivel european, consumul de alcool a devenit a șasea cauză de morbiditate și deces prematur.

Efectele consumului de alcool asupra sănătăți

Efectele consumului de alcool asupra sănătății includ intoxicația cu alcool, rezultatele școlare scăzute în rândul adolescenților, riscul de a deveni consumator de droguri, manifestarea comportamentelor anti-sociale și riscante, decese premature datorate accidentelor, traumelor, suicidului sau violenței.

Politicile publice de reducere a consumului de alcool la nivel național în Republica Moldova sunt implementate conform Programului național privind controlul alcoolului pentru anii 2012-2020, care reprezintă un document de planificare strategică, elaborate în conformitate cu prioritățile UE și ale OMS.

Conform datelor Organizației Internaționale a Sănătății, Moldova se află pe primul loc pe lista țărilor din Europa cu cel mai mare consum de alcool. Potrivit calculelor OMS, consumul anual de alcool net pe cap de locuitor în țara noastră depășește 15 litri.

Тема:
Viața în Moldova (217)

Tematic

După cât timp iese alcoolul din sânge: Un experiment făcut de polițiștii moldoveni - Video
Alcoolul i-a lăsat fără dreptul de a conduce: Vezi câți șoferi au rămas fără permisul auto
Tagurile:
alcoolici, alcool


Știrile Zilei