19:53 27 Noiembrie 2020
În direct
  • EUR20.51
  • USD17.23
  • RUB0.23
  • RON4.21
  • UAH0.61
Societate
Sa primesc un link scurt
23820

Experții criminaliști din Republica Moldova sunt instruiți să investigheze la nivelul standardelor moderne incidentele chimice, biologice, radiologice şi nucleare (CBRN). Poliția dispune acum de un laborator mobil pentru cercetarea la faţa locului a acestor incidente.

CHIȘINĂU, 4 oct – Sputnik. Criminaliști din Republica Moldova au participat vineri, 4 octombrie, la un exercițiu inedit: au investigat toate circumstanțele legate de activitatea unui laborator clandestin de preparare a substanţelor stupefiante.

Potrivit scenariului exercițiului, în laboratorul clandestin era produsă metamfetamină - un drog psiho-stimulent ce poate crea dependență acută după primul consum.

Misiunea participanților, specialiști din Poliție și Procuratură, a fost complexă, ca în viața reală: să identifice persoanele implicate în activitatea laboratorului clandestin, să elucideze toate circumstanţele acestui caz și să adune probe pentru instanţa de judecată, în scopul tragerii la răspundere penală a infractorilor.

Exercițiul metodico-practic a fost organizat în incinta Centrului tehnico-criminalistic şi expertize judiciare (CTEJ) al Inspectoratului General al Poliției (IGP), în cadrul unui amplu proiect destinat statelor din Sud-Estul Europei. 

CTEJ a precizat că în cadrul acestui proiect a beneficiat de un laborator mobil pentru cercetarea la faţa locului a incidentelor cu material CBRN și de instructarea angajaților ce participă la cercetarea locului incidentelor CBRN.

1 / 4
Exerciţiu metodico-practic în domeniul investigării incidentelor CBRN

De rând cu specialiștii din Poliție și Procuratură, la exercițiu au participat echipe de salvatori, reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE), criminalişti din Ucraina, precum și Katrijn Vandersteen, liderul proiectului menționat, de la Centrul de cercetări nucleare din Belgia (Belgian Nuclear Research Centre).    

Tematic

Nici nu v-ați imaginat: Cum sunt descoperite crimele în Republica Moldova
Cinci mari diferențe între Cernavodă și Cernobîl
Ecoul catastrofei de la Cernobîl: Omenirea comemorează victimele tragediei

Știrile Zilei