15:30 03 August 2020
În direct
  • EUR19.81
  • USD16.72
  • RUB0.23
  • RON4.10
  • UAH0.61
Societate
Sa primesc un link scurt
Alegeri locale - 2019 (143)
59710

Comisia Electorală Centrală anunță cât timp au la dispoziție alegătorii să depună cerere la birourile electorale pentru ca pe 20 octombrie să poată vota la domiciliu.

CHIȘINĂU, 7 oct - Sputnik. Persoanele, care, din motive de sănătate sau din motive temeinice nu pot veni în localul secţiei de votare, pot solicita biroului electoral urna mobilă, pentru ași putea exercita dreptul la vot. Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că cererile privind votarea la locul aflării pot fi depuse în perioada 5 - 19 octombrie.

Potrivit Codului Electoral, cererile se fac în scris, începând cu 2 săptămâni înainte de ziua votării şi până la ora 18.00 a zilei precedente votării. În ziua votării, cererile pot fi făcute în scris până la ora 15.00, dacă se prezintă şi certificat medical.

”În lista electorală, în dreptul numelui persoanei respective se face mențiunea „Votat la locul aflării”. Prevederile prezentului alineat nu se aplică la votarea în străinătate”, este precizat în Cod.

Totodată, CEC informează că persoanele care nu pot să depună singure cererea privind votarea la locul aflării, au dreptul să o facă prin intermediul unui membru al familiei sale sau să solicite pentru aceasta ajutorul asistentului social din cadrul primăriei. Cererile privind votarea la locul aflării din partea persoanelor cu dizabilități de vedere pot fi făcute inclusiv în formă verbală.

În ziua alegrilor, președintele biroului electoral al secției de votare desemnează, cel puţin doi membri ai biroului care se deplasează cu o urnă de vot mobilă şi cu materialul necesar votării la locul unde se află alegătorul pentru ca acesta să voteze. Votarea la locul aflării poate fi solicitată doar în raza secției de votare unde își are înregistrarea la domiciliu/reședință alegătorul.

Persoanele menţionate votează conform listei de alegători pentru votarea la locul aflării, întocmită de biroul electoral al secţiei de votare în baza cererilor depuse.

Тема:
Alegeri locale - 2019 (143)

Tematic

Alegeri 2019: alegătorii pot verifica corectitudinea întocmirii listelor electorale
Tagurile:
alegeri locale 2019


Știrile Zilei