03:16 20 Noiembrie 2019
În direct
  • EUR19.39
  • USD17.50
  • RUB0.27
  • RON4.06
  • UAH0.72
Apartamente

Nimeni nu va fi iertat: Mii de proprietari de locuințe, amendați - detalii

© Sputnik / Miroslav Rotari
Societate
Sa primesc un link scurt
Viața în Moldova (246)
389110

Fiscul a demarat acțiuni de conformare în privința a 4122 de persoane fizice – proprietari care transmit în chirie bunuri imobile.

CHIȘINĂU, 18 oct – Sputnik. În perioada ianuarie - septembrie, la Serviciul Fiscal de Stat au fost înregistrate 9 mii 552 de contracte de dare în locațiune/chirie/arendă a bunurilor imobile.

Serviciul Fiscal de Stat continuă acțiunile de aducere în cadrul legal a persoanelor fizice și juridice care oferă în chirie bunuri imobile. Astfel, în perioada de referință, au fost identificate 4 mii 122 de persoane fizice ce dau în locațiune/chirie bunuri imobile fără a fi înregistrate conform legislației.

În nouă luni ale anului au fost înregistrate 9 mii 552 de contracte de dare în locațiune/chirie/arendă a bunurilor imobile. Acestea au fost înregistrate la Direcțiile deservire fiscală din teritoriul în care sunt amplasate.

Datorită acestului lucru, în buget s-au acumulat 16 milioane de lei, cu 4,8 milioane de lei în comparație cu perioada similară din anul trecut, ceea ce constituie o creștere de 42,2%.

Inspectorii fiscali au efectuat controale de specialitate la 520 de persoane fizice care oferă în locațiune bunuri imobile, la buget fiind calculate suplimentar plăți de bază –  587,4 mii de lei, penalități – 29,4 mii de lei și amenzi – 89,3 mii de lei.

Serviciul Fiscal de Stat le recomandă persoanelor care oferă în chirie bunuri imobiliare să se conformeze legislației fiscale și să achite impozitul în mărime de 7% din veniturile obținute. Suma impozitului pe venit se va achita cel târziu la data de 2 a lunii curente sau în avans.

În cazul în care contractul a fost încheiat după data de 2 a lunii, termenul de plată în această lună va fi a doua zi din momentul încheierii contractului. Achitarea se va efectua în orice bancă comercială sau oficiu poștal al Republicii Moldova.

SFS atenționează că cetățenii care dau în chirie bunuri imobiliare sunt obligați să înregistreze contractele de locațiune în termen de trei zile de la data încheierii la subdiviziunea structurală a Serviciului Fiscal de Stat (Direcția Deservire Fiscală), în raza căreia își au domiciliul de bază. Persoanele fizice care nu își vor onora obligațiile corespunzătoare, riscă amenzi și sancțiuni, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal.

Тема:
Viața în Moldova (246)

Tematic

Reguli obligatorii de la Fisc: Ce trebuie să știți despre factura în format electronic
Ce cred moldovenii despre Fisc şi calitatea serviciilor acordate de instituţie
Tagurile:
amenda, moldoveni


Știrile Zilei