15:07 08 Decembrie 2019
În direct
  • EUR19.39
  • USD17.48
  • RUB0.27
  • RON4.06
  • UAH0.73
Pește congelat cu paraziți cumpărat în Chișinău

Val de percheziții în Chișinău, participă SIS: Pește cu paraziți livrat copiilor

© Sputnik / Анна Ротарь
Societate
Sa primesc un link scurt
43710

Peștele importat este deseori de calitate îndoielnică. Problema a intrat în atenția premierului. În Chișinău sunt efectuate astăzi percheziții la firme importatoare de pește. Merluciu congelat cu paraziți a fost depistat în școli și grădinițe din Hâncești.

CHIȘINĂU, 1 nov – Sputnik. Trei loturi de pește cu paraziți, fiind vorba de cantități de 10 kilograme, 15 kilograme și 13,6 kilograme, urmau să ajungă pe masa copiilor din instituții școlare și preșcolare din Hâncești.

Loturile constau din merluciu congelat, trunchi.

Două dintre aceste loturi au fost livrate în blocurile alimentare ale instituțiilor de către  SRL „Daniela Bujor”, iar cel de-al treilea lot - de către SRL „Lovis Angro”, precizează Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).   

Merluciul cu paraziți a fost depistat de specialiștii Direcției Teritoriale pentru Siguranța Alimentelor (DTSA) Hâncești (cu raza de acoperire a raionului Ialoveni).

În ultimele trei săptămâni, inspectorii DTSA Hâncești au efectuat controale inopinate la 36 de instituții școlare și preșcolare.

Percheziții la importatori și comercianți de pește din Chișinău

Totodată, în dimineața de 1 noiembrie, au fost inițiate în jur de 15-20 de percheziții la companii importatoare de pește din Chișinău, în magazine ce comercializează acest produs și la depozite în care este păstrat, potrivit unor surse din instituțiile de drept.

Perchezițiile sunt efectuate de Serviciul de Informații și Securitate (SIS), Inspectoratul Național de Investigații (INI), Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale ( PCCOCS) și ANSA, a confirmat pentru Sputnik ofițerul de presă al Procuraturii Generale, Emil Gaitur.

Premierul Maia Sandu a abordat subiectul peștelui cu paraziți vândut în piețele agroalimentare la un briefing din 10 octombrie. Prim-ministrul a cerut ca ANSA să inițieze o anchetă de serviciu, iar Poliția să efectueze raiduri prin piețe.

Tematic

Otravă curată: Pește contaminat cu mercur, în piețe și rețelele comerciale
Sfaturi utile: La ce trebuie să fii atent când cumperi pește
Istoria se repetă: Pește cu viermi și ouă cu termenul expirat, găsite în școli și spitale
Dezgustător: Grădinița în care copiii sunt hrăniți cu pește plin cu viermi - Foto
În supermarketurile din Chișinău se vinde pește bolnav
Tagurile:
percheziții, Chișinău, SIS, pește


Știrile Zilei