18:53 11 Decembrie 2019
În direct
  • EUR19.23
  • USD17.35
  • RUB0.27
  • RON4.02
  • UAH0.74
Sectorul Botanica, Bd. Dacia, Porțile Orașului

Foto: Viața în Chișinău - ce se întâmplă acum cu drumul „care trăgea pietonii în țeapă”

© Sputnik / Miroslav Rotari
Societate
Sa primesc un link scurt
52920

Aleea pietonală paralelă cu Bd. Dacia, de la strada Hristo Botev până la strada Matei Millo, este reparată în sfârșit. Pretorul Sectorului Botanica, Boris Prepelița, a oferit pentru Sputnik detalii despre acest proiect mult așteptat.

CHIȘINĂU, 8 nov – Sputnik. Aleea pietonală de pe Bulevardul Dacia, 2-14, de la strada Hristo Botev până la strada Matei Millo, va fi reparată în totalitate.

Acest drum, construit cu vreo 40 de ani în urmă din blocuri de beton armat, era deosebit de periculos pentru pietoni, mai ales seara. Pe unele porțiuni, armatura ieșise din lespezi pe verticală, iar vergelele din metal arătau ca niște țepușe gata să străpungă picioarele pietonilor mai puțin atenți.

Oamenii, mai ales cei care nu erau familiarizați cu drumul, riscau să se împiedice de vergele din metal și să cadă sau, și mai rău, să-și rănească picioarele. Unii chișinăuieni numeau această pietonală „drumul care trage pietonii în țeapă”.  

Suprafața uzată a aleii, aproximativ 2.600 de metri pătrați, va fi demontată și va fi instalat pavaj nou.

Scările centrale din bd. Dacia, 2 vor fi reconstruite, cu modificări de aspect. Treptele din preajma bibliotecii vor fi reparate, iar toate coborârile de pe alee până la bd. Dacia vor fi reconstruite. Proiectul mai prevede instalarea unui sistem de iluminare a aleii, instalarea unor bănci și coșuri de gunoi.

Lucrările de reabilitare a aleii pietonale au început săptămâna aceasta și, conform contractului, urmează să se încheie la 15 decembrie 2019, a precizat pentru Sputnik Moldova pretorul Sectorului Botanica, Boris Prepelița.

În cadrul aceluiași proiect, gestionat de Pretura Botanica, va fi reabilitat parapetul cu scări, precum și trotuarul din fața Bibliotecii „Mihail Lomonosov”, adiacente aleii pietonale.

Bugetul proiectului depășește 2 milioane și 200 de mii de lei, iar pentru efectuarea lucrărilor a fost contractată o companie de Chișinău, potrivit pretorului.

Această alee pietonală necesita reparații încă acum vreo 20 de ani.

Boris Prepelița a menționat că a insistat încă din 2008 să fie efectuate asemenea lucrări, de când a început să activeze în cadrul Preturii Botanica, dar proiectul a fost aprobat abia acum, „cu sprijinul Consiliului Municipal Chișinău și al primarului”.

Săptămâna aceasta, în Sectorul Botanica au fost pornite și alte lucrări de amenajare.

În cartierul din str. Belgrad, 19 va fi reparat trotuarul și vor fi amenajate patru adrese pentru parcare, din pavaj ecologic, cu o suprafață totală de 1.700m².

De asemenea, se află în stadiul final lucrările de proiectare a iluminatului public decorativ în scuarul din str. Butucului, colț cu bd. Cuza - Vodă.

Tematic

Catastrofa ce amenință Chișinăul: Conducătorii auto ar trebui să fie vigilenți
Viața în Chișinău: A mers la întâlnire cu un bărbat, dar iată ce a pățit – Video
Viața în Chișinău: Cât costă pantofii care i-au scos din sărite pe moldoveni
Catastrofa care amenință Republica Moldova: Ce ne poate salva
Tagurile:
reparaţie, Chișinău, Drum


Știrile Zilei