19:19 05 Aprilie 2020
În direct
  • EUR20.12
  • USD18.43
  • RUB0.23
  • RON4.17
  • UAH0.67
Societate
Sa primesc un link scurt
298 0 0

Dacă ați decis să faceți curat în curte și în grădină, trebuie să știți că pentru arderea frunzelor ați putea fi amendați cu până la 4,5 mii de lei dacă sunteți persoană fizică și cu până la 15 mii de lei dacă sunteți persoană juridică.

CHIȘINĂU, 10 nov– Sputnik.  Specialiștii de la Agenția de Mediu recomandă evitarea arderii frunzelor și a deșeurilor și atenționează că acest proces poluează intens aerul, ceea ce poate avea efecte negative asupra sănătăţii populaţiei.

Toamna se ard frunzele căzute de pe copaci

Potrivit specialiștilor, fumul produs în urma arderii frunzelor rămâne mult timp la nivelul solului. Mai multe studii au demonstrat efectele extrem de nocive pe care le are arderea frunzelor asupra sănătății. Circa o treime din măsurătorile periodice ale calității aerului, care au fost efectuate în luna octombrie, au demonstrat depășirea standardelor pentru nivelul de particule nocive și monoxid de carbon.

”Arderea unei tone de frunze uscate produce 53 de kg de monoxid de carbon (CO),  18,5 kg de particule nocive (majoritatea fiind mai mici de 10 microni) și arderea incompletă a frunzelor determină apariția a nu mai puțin de 7 hidrocarburi aromatice policiclice, substanțe extrem de toxice și mai ales cancerigene”, susțin specialiștii de la Agenția Mediului.

În multe comunități, locuitorii ard deseori deșeurile împreună cu frunzele îngălbenite. În urma aceste acțiuni în aer se degajă cantități semnificative de monoxid de carbon, particule nocive, metale grele, substanțe chimice toxice precum și hidrocarburi poli-aromatice.

Astfel de arderi pot cauza și incendii de proporții ce se pot întinde pe teritorii foarte vaste.

Ce trebuie să facem cu frunzele căzute și alte resturi vegetale

Responsabilii de mediu recomandă ca frunzele adunate toamna de prin curte și grădină să fie stocate în gropi și lăsate să se descompună. Peste un an, produsul creat poate fi folosit ca îngrășământ pentru sol sau pentru ghivecele cu flori din casă. Îngrășământul astfel obținut este excelent pentru îmbogățirea solului.

Amenda pentru arderea frunzelor poate ajunge și până la 15 mii de lei

Conform Codul Contravențional al Republicii Moldova, arderea în câmp deschis a resturilor vegetale de orice provenienţă se sancţionează cu amendă de la 60 la 90 de unităţi convenţionale sau de la 3 mii la 4,5 mii de lei aplicată persoanei fizice şi cu amendă de la 240 la 300 de unităţi convenţionale sau de la 12 mii la 15 mii de lei aplicată persoanei juridice.

Tematic

Șocant: Moldova, în prag de criză ecologică - avertismentul specialiștilor
Ecologiștii dau alarma: Pădurile constituie doar 10 la sută din suprafața Moldovei
Tagurile:
amenda, toamna, frunze


Știrile Zilei