03:13 19 Ianuarie 2020
În direct
  • EUR19.48
  • USD17.45
  • RUB0.28
  • RON4.08
  • UAH0.72
Societate
Sa primesc un link scurt
116 0 0

Fadei Nagacevschi a făcut declarații pentru presă, după ședința de astăzi a Cabinetului de miniștri. Oficialul a vorbit despre carențele reformei Curții Supreme de Justiție, care a fost inițiată de Guvernul Sandu.

CHIȘINĂU, 19 nov - Sputnik. Ministrul Justiției a declarat că a discutat ieri la telefon cu președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio. El a precizat că a stabilit o întrevedere cu el pentru ziua de luni, 25 noiembrie, la Strasbourg, pentru a elucida situația cu privire la proiectul de reformare a Curții Supreme de Justiție și a Procuraturii Republicii Moldova.

”Mi-a spus că, în principiu, până la sfârșitul acestei săptămâni, membrii Comisiei de la Veneția au capacitatea de a examina proiectul cu privire la reforma CSJ. Ne-a recomandat să ne ”grăbim încet”, pentru ca procesul de reformare să fie cu respectarea tuturor principiilor democratice”, a menționat Fadei Nagacevschi.

Ieri, pe pagina Ministerului Justiției a fost publicat raportul OSCE cu privire la proiectul de reformă a CSJ, elaborat de Guvernul Sandu, care prevede introducerea unui mecanism de testare a judecătorilor de către experți din afara sistemului judiciar.

În raportul de expertiză al Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului se menționează că procedurile de elaborare a mecanismului de evaluare extraordinară a judecătorilor nu se aliniază la principiile democratice.

Fadei Nagacevschi a declarat că a instituit un grup de lucru format din judecători, avocați, reprezentanți ai mediului academic și ai ministerului pe care îl conduce, pentru a elabora un nou concept al reformei justiției. 

Tematic

Zinaida Greceanîi, despre alegeri anticipate și reforma justiției
Ex-consilier pezidențial, despre reforma Justiției: Fără ”harvardiști” la Procuratură
Tagurile:
Fadei Nagacevschi


Știrile Zilei