20:57 25 Februarie 2020
În direct
  • EUR19.32
  • USD17.85
  • RUB0.27
  • RON4.02
  • UAH0.73
Societate
Sa primesc un link scurt
310 0 0

Deputații urmează să voteze mai multe modificări la Legea cu privire la statutul municipiului Chișinău și Legea privind principiile urbanismului şi amenajării teritoriului.

CHIȘINĂU, 21 nov – Sputnik. Noțiunile ”intravilan” și ”extravilan”, fiind depășite în timp, vor fi excluse din Legea cu privire la principiile urbanismului şi amenajării teritoriului. În acest sens a fost înaintat un proiect de lege pentru modificarea și completarea unor acte legislative, avizat de Comisia protecție socială, sănătate și familie.

„Noțiunile de ”extravilan” și ”intravilan” reflectă situația de epocă, când toate terenurile agricole au fost gestionate de Ministerul Agriculturii”, specifică autorii proiectului de lege.

Totodată, proiectul propus stabilește o ierarhie obligatorie a documentației de urbanism – începând cu planul urbanistic general al localității și până la planul urbanistic de detaliu. Stabilirea ierarhiei va exclude acțiunile orientate spre înlocuirea planului urbanistic general al localității cu alte documente, ceea ce provoacă dezvoltarea haotică a localităților.

De asemenea, pentru armonizarea legislației naționale în domeniul construcției cu cea a UE, se propune stipularea prin lege a unei noi exigențe – ”utilizarea sustenabilă a resurselor naturale”.

Proiectul de lege are mai multe anexe prin care se dau exemple de cereri pentru obținerea actelor necesare, dar și se fac propuneri de modificare a celor existente, inclusiv prin completarea cu informații suplimentare, de exemplu – cu numărul cadastral al imobilului sau terenului.

Modificarea la o altă lege – cu privire la statutul municipiului Chișinău - propune suplimentarea funcțiilor consiliului local și ale primarului general privind inițierea, elaborarea, avizarea și aprobarea documentației de urbanism și amenajare a teritoriului.

Potrivit autorilor, toate propunerile de modificare a legislației au menirea de a elimina favorizarea construcțiilor neautorizate și a reduce numărul de conflicte generate de acestea.

Tematic

Construcție cu bucluc: Motivul pentru care Ion Ceban a oprit lucrările pe un șantier
Primele acțiuni pe care le va face Ion Ceban la Primăria Chișinău
Tagurile:
Parlament, Chisinau, primar


Știrile Zilei