14:15 29 Ianuarie 2020
În direct
  • EUR19.39
  • USD17.61
  • RUB0.28
  • RON4.06
  • UAH0.72
Societate
Sa primesc un link scurt
1201 0 0

Persoanele stabilite în afara țării care beneficiază de pensii trebuie să cunoască un detaliu important, pentru a putea intra în posesia banilor.

CHIȘINĂU, 5 ian – Sputnik. Beneficiarii de pensii stabiliți în străinătate trebuie să prezinte la Casa Națională de Asigurări Sociale certificatul de viață.

Spania, Catedrala din Burgos, foto de arhivă
© Sputnik / Михаил Мокрушин

Conform prevederilor acordurilor internaţionale, persoanele care au domiciliul pe teritoriul unuia dintre statele cu care Republica Moldova are un acord în domeniul asigurărilor sociale, sunt obligate să prezinte anual la oficiul central CNAS un certificat de viaţă, nu mai târziu de 31 decembrie a anului de gestiune.

Până în prezent, la Casa Națională de Asigurări Sociale au ajuns doar 471 de asemenea certificate. Numărul beneficiarilor de pensii achitate în Bulgaria, Portugalia, România, Luxembourg, Estonia, Cehia, Austria, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania este de 688 de persoane.

Certificatul de viaţă poate fi descărcat de pe pagina web oficială a CNAS şi prezentat personal de solicitant la oficiul central al CNAS sau la orice CTAS. În caz de neprezentare a certificatului de viaţă, transferul pensiei acordate se suspendă chiar din prima zi a anului următor. Iar plata pensiei se va relua de la data suspendării, numai cu condiţia de prezentare a certificatului prin care se confirmă faptul aflării în viață a persoanei.

Tematic

Pensii mai mari din 2020 – Iată ce prevede inițiativa șefului statului - Video
Pensionarii cu pensii mai mici de 2000 de lei vor primi de la stat un suport de 700 de lei
Persoanele aflate în concedii maternale sau paternale vor primi pensii mai mari – Detalii
Tagurile:
livrarea pensiei la domiciliu, pensie, certificat, Certificat de cetățenie


Știrile Zilei