17:11 25 Februarie 2020
În direct
  • EUR19.32
  • USD17.85
  • RUB0.27
  • RON4.02
  • UAH0.73
Societate
Sa primesc un link scurt
30040

Atitudinea moldovenilor față de aderarea Republicii Moldova la NATO a fost relevată de Asociația Sociologilor și Demografilor, după realizarea unui sondaj în acest sens.

CHIȘINĂU, 17 ian – Sputnik. Majoritatea moldovenilor ar vota împotriva aderării Republicii la Alianța Nord Atlantică, în cazul unui referendum popular. Datele se conțin într-un sondaj sociologic prezentat de Asociația Sociologilor și Demografilor.

 Ministrul interimar de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov
© Sputnik / Александр Вильф

„Dacă duminica viitoare ar fi organizat un referendum popular pe tema aderării Republicii Moldova la NATO, 22,6% din respondenți ar vota „pentru”. „Împotrivă” ar vota 55,2% din persoanele participante la sondaj”, a declarat directorul de program al ASD, Nicolae Bodean.

În același timp, 10,3% nu ar participa la referendum, 4,8% nu știu ce reprezintă NATO, 7,1% sunt nehotărâți cu privire la o astfel de decizie.

Sondajul a fost realizat în perioada 2-13 ianuarie pe un eșantion de 1,189 de persoane din 83 de localități și are o marjă de eroare de 3%.

Potrivit Constituţiei, Moldova are statut de neutralitate, însă din 1994 ţara cooperează cu NATO în cadrul unui parteneriat individual de cooperare. În ţară este deschis şi un centru de informare al Alianţei. Acesta a fost inaugurat la Chișinău în decembrie 2017.

De altfel, în cadrul discursului rostit în cadrul celei dea 74-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a solicitat de la tribuna ONU recunoașterea și respectarea de facto a statutului de neutralitate a Republicii Moldova, menționând că orice tentativă de a pune la îndoială acest statut ”este un act neprietenos” la adresa poporului țării.

Tematic

România: 30 de ani de la Revoluție, 15 de la intrarea în NATO, 12 de la intrarea în UE
Presa germană: NATO se pregătește de un război cu Rusia
General rus: NATO nu are mijloace de combatere a Iskander-M
Tagurile:
sondaj de opinie, Sondaje, NATO, sondaj aderare Moldova UE, aderare la NATO


Știrile Zilei