17:37 25 Februarie 2020
În direct
  • EUR19.32
  • USD17.85
  • RUB0.27
  • RON4.02
  • UAH0.73
Societate
Sa primesc un link scurt
37711

Situație foarte gravă: a fost raportat un nou focar de pesta porcină africană – în Rezervația „Pădurea Domnească”, unde au murit 35 de mistreți. În Glodeni a fost găsit un șacal mort de turbare, iar la Ungheni – o vulpe.

CHIȘINĂU, 22 ian – Sputnik. Zeci de mistreți au murit din cauza pestei porcine africane în Rezervația naturală „Pădurea Domnească”. În raionul Glodeni a fost depistat un șacal mort din cauza turbării, iar în raionul Ungheni o vulpe a murit din cauza rabiei.

Noul focar de pesta porcină africană și cazurile de rabie, confirmate prin analize de laborator, sunt anunțate de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) în ultimul raport, pentru perioada 10-15 ianuarie.

În Rezervația naturală „Pădurea Domnească”, amplasată de-a lungul râului Prut, în vestul raioanelor Glodeni și Fălești, 35 de porci mistreți au murit din cauza pestei porcine africane.

Presa locală scrie că oamenii din raioanele Glodeni și Ungheni sunt îngrijorați că șacalii turbați le pot ataca animalele din gospodărie. Localnicii povestesc că s-a întâmplat ca șacalii turbați să le muște câinii din curți.

Omul se poate îmbolnăvi de rabie și după contactul cu saliva unui animal bolnav, nu neapărat după ce este mușcat de acesta. Animalele de pe lângă casă se pot contamina cu virusul rabiei de la animalele sălbatice – vulpi, dihori, șacali etc. - care intră în curte.

Vaccinul antirabic este eficient, dar trebuie administrat preventiv sau în primele 24 de ore de după mușcătura animalului bolnav de rabie sau contactul cu acesta. Rabia poate fi prevenită, dar odată instalată în organismul uman boala este mortală.

În vara anului 2019, un băiat de 11 ani din Stăuceni a murit din cauza rabiei. În 2002, un copil a murit de rabie în raionul Drochia, iar în 2016 a decedat din cauza aceleiași boli un bărbat din raionul Căușeni. 

Tematic

Un ambasador moldovean avertizează: Nou focar de pesta porcină africană în regiune
Pericol anunțat de ANSA: Administratorii piețelor din Chișinău au fost avertizați – Foto
Tagurile:
Pădurea Domnească, pesta porcină africană, rabie


Știrile Zilei