08:35 24 Februarie 2020
În direct
  • EUR19.26
  • USD17.83
  • RUB0.28
  • RON4.01
  • UAH0.73
Societate
Sa primesc un link scurt
1893 0 0

Salariile unor angajaților din domeniul medico-sanitar ar putea fi majorate. Subiectul a fost discutat în cadrul ședinței Cabinetului de Miniștri.

CHIȘINĂU, 22 ian – Sputnik. Salariații instituțiilor medico-sanitare vor primi lefuri mai mari cu 10 la sută. O decizie în acest sens a fost luată astăzi în cadrul ședinței Guvernului.

Astfel, un medic de familie cu o vechime în specialitate de până la 10 ani va primi 7160 de lei, iar un medic de familie cu o vechime în muncă de la 10 la 20 de ani – 7800 de lei. Un salariu mai mare, de 8440 de lei va primi medicul de familie cu o vechime în specialitate mai mare de 20 ani.

Potrivit Regulamentului privind salarizarea angajaților din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, cele mai mari salarii le vor ridica medicii antrenaţi în serviciul de ftiziopneumologie, cei din sectorul spitalicesc, ocupaţi nemijlocit cu tratamentul HIV/SIDA; dar și angajații serviciului morfopatologie (sau anatomopatologie); prelevare şi procesare a organelor, ţesuturilor şi celulelor umane de la cadavru.

Din această categorie fac parte și cei din serviciul de medicină nucleară care pentru o vechime în specialitate de până la 10 ani vor primi 9160 de lei. Pentru o lună de muncă, persoanele angajate în serviciile anterior menționate și care au între 1- și 20 de ani lucrați în specialitatea respectivă vor primi 9740 de lei. Un salariu de 10310 lei vor primi cei cu o vechime în specialitate mai mare de 20 ani. Și personalul de conducere din instituţiile medico-sanitare publice se înscriu la categoria angajaților cu cele mai mari salarii.

Cele mai mici lefuri în domeniul medico-sanitar, chiar și după majorarea cu 10%, le va avea personalul medical inferior, printre care registrator medical, dezinfecţionist, soră econoamă, sau personalul medical inferior antrenat în serviciul de psihiatrie și narcologie.

Printre beneficiari sunt peste 49 mii de persoane angajate în instituțiile medico-sanitare. În acest scop, în buget au fost prevăzute mijloace financiare în valoare de 300 milioane de lei. 

Tagurile:
Majorare, salarii mari, salarii medici, Bani


Știrile Zilei