00:56 03 Aprilie 2020
În direct
  • EUR20.12
  • USD18.43
  • RUB0.23
  • RON4.17
  • UAH0.67
Societate
Sa primesc un link scurt
97 0 0

Învinuirea a cerut prelungirea mandatului de arest pentru fostul șef al Procuraturii Anticorupție, iar avocatul a solicitat eliberarea acestuia din Penitenciarul nr. 13.

CHIȘINĂU, 3 feb – Sputnik. Fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, rămâne în arest preventiv. În cadrul ședinței de luni, Curtea de Apel Chișinău a lăsat în vigoare decizia primei instanțe, respingând atât recursul apărării, cât și pe cel al procurorului.

Învinuirea nu a fost de acord cu decizia anterioară a Judecătoriei Ciocana în privința lui Morari și a cerut prelungirea arestului preventiv pentru 30 de zile.

”Curtea de Apel a respins atât recursul avocaților, cât și al procurorilor, - a comunicat pentru Sputnik Moldova purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale Maria Vieru. – Inițial, învinuirea a cerut (pentru Viorel Morari) 30 de zile de arest, dar instanța a dispus doar 20 de zile. Procuratura nu a fost de acord, a contestat decizia, însă Curtea de Apel a lăsat în vigoare decizia primei instanțe”.

Despre acțiunile pe care le va întreprinse învinuirea în privința lui Morari se va comunica mai târziu, peste câteva zile, a spus  reprezentantul Procuraturii.

Judecătoria Ciocana a decis pe 13 ianuarie curent plasarea fostului șef al Procuraturii Anticorupție în arest preventiv pentru 20 de zile. Arestul a fost prelungit cu încă 20 de zile pe 29 ianuarie.

Ce învinuiri i se aduc lui Morari?

Potrivit Procuraturii Generale, pe lângă cele două capete de acuzare înaintate anterior – abuz în serviciu și fals în acte publice, procurorii au probat încă o componență de infracțiune în acțiunile acestuia și anume – ”amestecul în înfăptuirea urmăririi penale”.

Morari este învinuit că ar fi primit de la fostul lider al PDM Vlad Plahotniuc o plângere pe care ar fi înregistrat-o contrar prevederilor legale, în baza căreia a pornit o cauză penală şi a falsificat o serie de acte procesuale.

”Acțiunile au fost comise atât în interes personal, cât și în interesul petentului, dar și a altor persoane din anturajul acestuia, cu scopul de a-i proteja de implicare, în calitate de bănuiţi, în cauza penală privind frauda bancară şi a obstrucționa cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a dosarului”, se menționează în comunicatul Procuraturii General.

Fostul procuror-șef al Procuraturii Anticorupție a fost reținut pe 10 ianuarie la demersul Procurorului General. Consiliul Superior al Procurorilor a acceptat suspendarea provizorie din funcție a lui Morari, până la adoptarea definitivă a hotărârii pe dosarul în care acesta este vizat.

Tematic

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari a fost pus sub învinuire
Tagurile:
avocat, procuror, arest, Procuratura Anticorupţie, Viorel Morari


Știrile Zilei