10:57 30 Martie 2020
În direct
  • EUR19.91
  • USD18.09
  • RUB0.23
  • RON4.12
  • UAH0.65
Societate
Sa primesc un link scurt
25301

Preşedintele țării, Igor Dodon, consideră că trebuie să cumpărăm mărfuri autohtone pentru a-i susţine pe producătorii din Moldova.

CHIȘINĂU, 10 feb - Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a vorbit despre modul în care statul intenționează să sprijine producătorii autohtoni.

În cadrul unei noi ediții „Președintele Răspunde”, șeful statului a spus că au fost inițiate deja modificări legislative în această săptămână pentru a face posibilă promovarea producătorilor autohtoni. 

”De exemplu, săptămâna această a fost întoarsă în Parlament Legea cu privire la comerțul intern în vederea reexaminării. Acesta prevede că 50% din bunuri ar trebui să fie produse autohtone. Vorbesc despre produse care sunt vândute în magazine și supermarketuri", a spus Dodon.

Potrivit președintelui, această lege a fost întoarsă în Parlament în interesul producătorilor autohtoni, după ce documentul a fost retras de fostul ministru al Economiei din guvernul Maiei Sandu.

”De ce? Pentru că pe rafurile marilor lanțuri de magazine nu erau permise produse autohtone. Acestea sunt rețele de magazine străine, cu mărfuri străine", a spus președintele.

Șeful statului a precizat că el a vorbit cu producătorii locali și aceștia susțin că este complicat ca mărfurile pe care le produc să ajungă în supermarketuri. De exemplu, așa cum a spus Dodon, producătorii sunt rugați să reducă prețul cu 20-30% pentru ca produsele lor să se poată regăsi pe rafturile magazinelor.

"Și mai trebuie să plătească un comision. Vom reglementa toate aceste lucruri cu ajutorul legii", a adăugat președintele.

Potrivit lui Igor Dodon, autoritățile vor să revină la practica anterioară pe care le-a anulat alianțele proeuropeane din ultimii ani.

"În procesul achizițiilor publice, atunci când statul cumpără bunuri pe cheltuiala proprie, producătorii autohtoni ar trebui să aibă un avantaj ce ține de preț, motivație suplimentară”, a mai precizat președintele. 

Tematic

Președintele raionului Râșcani, despre susținerea tinerilor și a producătorilor locali
Prilej de bucurie pentru mai mulți producători autohtoni: Ce a comunicat șeful statului
Tagurile:
produse autohtone, Supermarket, clienţi, Dodon


Știrile Zilei