07:17 24 Februarie 2020
În direct
  • EUR19.26
  • USD17.83
  • RUB0.28
  • RON4.01
  • UAH0.73
Societate
Sa primesc un link scurt
120 0 0

Unii oameni ai legii, care ar trebui să pedepsească infractorii, ajung ei înșiși să încalce flagrant și nestingherit prevederile legislației.

CHIȘINĂU, 13 feb - Sputnik.  Procurorul din cadrul Procuraturii Anticorupție oficiul Sud, care a deținut interimatul funcției de șef al Procuraturii raionului Cahul, este învinuit de ”amestec în înfăptuirea urmăririi penale și a justiției”, precum și  de ”tragerea cu bună știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate.”

Reținere
© Sputnik / Сергей Венявский

Dosarul deschis pe numele lui a fost transmis în instanța de judecată. 

El a fost reținut acum trei luni, în cadrul urmăririi penale inițiate în baza unor investigații jurnalistice, dar și a unor informații prezentate de Serviciul de Informații și Securitate.

Potrivit Procuraturii Generale, pe parcursul anului 2015 inculpatul a încercat să tragă pe nedrept la răspundere penală un șef din cadrul Inspectoratului General de Poliție, pentru că acesta ar fi refuzat să înceteze o procedură contravențională în care era vizată o benzinărie din orașul Cantemir.

Ca să se răzbune, procurorul l-ar fi pus sub învinuire pe angajatul IGP pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. În ianuarie 2016, dosarul în privința polițistului a fost expediat în judecată, fiind achitat ulterior de instanțele naționale de toate nivelurile.

Procurorul mai este acuzat de ”amestec în înfăptuirea urmăririi penale și a justiției” în cadrul a altor două cauze penale - una aflată în gestiunea Procuraturii raionului Cahul, iar alta aflată pe rol la Judecătoria din Cahul.

Învinuitul pledează nevinovat. La demersul Procurorului General, Consiliul Superior al Procurorilor a acceptat suspendarea provizorie a acestuia din funcție, până la adoptarea definitivă a hotărârii în dosarul în care acesta este vizat.

El este cercetat în stare de libertate, având interdicția de a părăsi localitatea. Dacă va fi găsit vinovat, procurorul riscă până la 5 ani închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Tematic

Fost procuror: Peste o treime dintre judecătorii din Moldova nu-și pot justifica averile
Cum intenționează CNA să lupte cu polițiștii corupți – un nou proiect de lege
Tagurile:
serviciu, abuz, judecată, procuror


Știrile Zilei