10:24 11 August 2020
În direct
  • EUR19.44
  • USD16.55
  • RUB0.22
  • RON4.02
  • UAH0.60
Societate
Sa primesc un link scurt
148 0 0

Parlamentul a votat în lectura a doua proiectul de lege care presupune amenzi mai mari pentru cei care folosesc și vând produse din plastic.

CHIȘINĂU, 13 feb – Sputnik. Măsuri mai drastice pentru cei care folosesc și comercializează produse din plastic. Moldoveni care vor utiliza și vinde pungi și veselă confecționate din acest material vor fi amendați. Un proiect de lege în acest sens a fost votat de Parlament în lectura a doua. Proiectul prevede sancțiuni de până la 4500 de lei pentru persoanelor fizice și de până la 12 000 de lei pentru persoanele juridic.

Potrivit proiectului, prevederile se referă la utilizarea și comercializarea pungilor de transport fabricate din plastic, cu sau fără mâner, cu grosimea peretelui egală sau mai mare de 50 de microni, furnizate consumatorilor la punctele de vânzare de bunuri; a pungilor de plastic subțire, cu grosimea peretelui mai mică de 50 de microni, cu excepția celor care sunt utilizate ca ambalaj ; și a pungilor din plastic foarte subțire, cu grosimea peretelui mai mică de 15 microni, cu excepția celor care sunt utilizate ca ambalaj.

Sancționați vor fi și cei care utilizează și comercializează farfurii, pahare și alte obiecte folosite pentru a lua masa, excepție fac cele biodegradabile. Anterior Parlamentul a aprobat modificări și completări la legislație prin care au fost interzise treptat, începând cu 1 ianuarie 2019, utilizarea și comercializarea pungilor de plastic. Ulterior,  din 1 ianuarie 2021, au fost interzise totală. Din data de 1 ianuarie 2021 va fi interzisă utilizarea și comercializarea farfuriilor, paharelor și a altor ”accesorii ale serviciilor de masă și a bețișoarelor de unică folosință, cu excepția celor biodegradabile”.

Tematic

Amenzi de mii de lei pentru utilizarea și vânzarea pungilor și veselei din plastic
Tagurile:
Pungi, plastic, amenzi


Știrile Zilei