08:57 24 Februarie 2020
În direct
  • EUR19.26
  • USD17.83
  • RUB0.28
  • RON4.01
  • UAH0.73
Societate
Sa primesc un link scurt
13610

Orice internaut poate să cadă în plasa hackerilor, care în doi timpi și trei mișcări știu să spargă orice cutie poștală electronică și orice cont de pe rețele de socializare.

CHIȘINĂU, 15 feb - Sputnik. Un bărbat în vârstă de 49 de ani și complicele lui de 19 ani, ambii din Chișinău, sunt cercetați penal pentru infracțiuni informatice, anunță Procuratura Generală. Aceștia sunt bănuiți că au spart la comandă numeroase cutii poștale electronice, conturi de pe rețele de socializare, precum și aplicații de mesagerie.

Национальный банк Молдовы
© Sputnik / Evgheni Panasenco

Toate aceste servicii ilegale erau prestate contra unor sume de bani. În doar câțiva ani, suspecții s-ar fi îmbogățit astfel cu cinci milioane de lei.

Oamenii legii i-au filat pe cei doi bănuiți în decurs de un an - timp în care au reușit să acumuleze probe care ar demonstra vinovăția lor.

Potrivit anchetatorilor, suspecții transmiteau o adresă electronică în cutia poștală sau pe conturile de pe rețelele de socializare ale unor persoane. După ce utilizatorii accesau aceste linkuri, bănuiții le aflau datele de intrare în cont, secretele comerciale și datele bancare. Mai mult, intrau în posesia unor imagini intime ale victimelor.

Cei doi ar fi prestat servicii ilegale de spargere încă din anul 2016 până în prezent.

Pentru spargerea cutiilor poștale Gmail bănuiții încasau 13.700 lei, iar pentru spargerea conturilor de pe rețeaua Odnoklasniki - aproximativ 3.000 de lei. 

În rezultatul perchezițiilor, la domiciliile bănuiților au fost găsite și confiscate calculatoare, telefoane mobile și dispozitive de stocare a informației.

Suspecții riscă acum până la 9 ani de închisoare pentru comiterea infracțiunilor informatice. 

Tematic

Alexandr Stoianoglo: În ce condiții Procuratura îi va cerceta pe oamenii de afaceri
Cât costă în Moldova mușamalizarea unui furt - Procuratura Generală oferă detalii
Tagurile:
crime informatice, infracțiuni, hacker, emailuri


Știrile Zilei