10:19 03 Aprilie 2020
În direct
  • EUR20.12
  • USD18.43
  • RUB0.23
  • RON4.17
  • UAH0.67
Societate
Sa primesc un link scurt
Coronavirusul, știri de ultima oră (378)
834 0 0

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a prezentat astăzi în plenul Parlamentului un raport privind situația epidemiologică din țară.

CHIȘINĂU, 27 feb - Sputnik. Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a vorbit astăzi în cadrul ședinței plenare a Parlamentului despre măsurile întreprinse pentru a preveni declanșarea focarelor de coronavirus. 

Oficialul a declarat că instituțiile medico-sanitare publice din Moldova sunt asigurate în proporție de 96,5% cu stocuri necesare de medicamente, pentru o perioadă de 60 de zile. Viorica Dumbrăveanu a precizat că spitalele sunt dotate și cu echipamente necesare de protecție - măști și mănuși.

Ministrul a mai declarat că a fost suplimentat numărul de paturi nu doar la Spitalul de Boli Infecțioase ”Toma Ciorbă”, ci și în alte instituții medicale. Viorica Dumbrăveanu a mai spus că, în cazul apariției cazurilor de coronavirus pe teritoriul țării noastre, unii pacienți vor fi plasați la Spitalul Feroviarilor, care este amplasat strategic și poate fi complet izolat. 

În cazul în care vor fi contaminate femeii însărcinate și copii, aceștia vor fi plasați în alte spitale, care vor fi amenajate special.

”Există fond de rezervă și fond de profilaxie, precum și un fond de rezervă al Guvernului. În caz de necesitate, le vom folosi”, a declarat Viorica Dumbrăveanu în fața deputaților. 

Oficialul a remarcat că este mai dificil de verificat persoanele care vin din zonele de risc și intră în țară prin punctele de trecere a frontierei. 

”La punctele de trecere a frontierei nu există termoscaner, ca la aeroport, se face doar termometrie, dar au fost amenajate încăperi speciale pentru izolarea persoanelor care prezintă simptomele maladiei”, a menționat Dumbrăveanu.

Cu toate acestea, nu există certitudinea că cei care traversează frontiera nu sunt bolnavi de coronavirus, chiar dacă nu prezintă simptomele maladiei. 

”Persoana poate să administreze ceva și, în momentul în care trece frontiera, nu are febră. Nu putem astfel să cunoaștem dacă este sau nu bolnavă. Atenționăm fiecare cetățean care vine din zonele de risc să anunțe despre responsabilitatea autoizolării timp de 14 zile”, a declarat ministrul Sănătății.  

Toți cei care vin din zonele de risc trebuie să completeze fișe epidemiologice în care menționează informații privind adresa la care se vor afla o perioadă determinată.

Oficialul a precizat că au fost câteva persoane care au venit din nordul Italiei, care prezentau simptome. Ele au fost verificate și le-au fost prelevate probe. Analizele de laborator nu au confirmat însă prezența virusului provenit din China. 

Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (378)

Tematic

E oficial:  Primul caz de coronavirus la hotar cu Moldova – Detalii
O femeie din Republica Moldova, infectată cu noul coronavirus
Tagurile:
epidemie, parlament, raport, coronavirus


Știrile Zilei