14:11 19 Ianuarie 2021
În direct
  • EUR20.87
  • USD17.30
  • RUB0.23
  • RON4.28
  • UAH0.61
Societate
Sa primesc un link scurt
223 0 0

Prețul energiei electrice de la „Termoelectrica” a fost redus cu 27%. Ieftinirea nu înseamnă și reducerea automată a prețului pentru consumatorii finali. Prețul energiei termice de la „Termoelectrica” a rămas neschimbat.

CHIȘINĂU, 10 mar – Sputnik. Prețul energiei electrice produse de S.A. „Termoelectrica” a fost redus cu aproape 50 de bani (cu 27%) față de prețul mediu în vigoare. Decizia a fost luată marți, 10 martie, de Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

ANRE a aprobat un preț de 116 bani/kWh pentru energia electrică produsă de S.A. „Termoelectrica”. Totodată, tariful pentru energia termică livrată consumatorilor de către S.A. „Termoelectrica” a fost menținut la nivelul actual: 1.122 de lei pentru o gigacalorie (1.122 lei/Gca).

ANRE susține că, prin decizia de astăzi, „s-a aliniat la practicile internaționale privind excluderea subvenționărilor încrucișate și acoperirea devierilor financiare acumulate de S.A. „Termoelectrica” în perioadele anterioare”.

ANRE a luat deciziile respective după ce a examinat calculele și materialele prezentate de „Termoelectrica”.

Reducerea cu 27% a prețului energiei electrice de la „Termoelectrica” nu înseamnă și reducerea automată a prețului pentru consumatorii finali – acest lucru poate fi decis printr-o altă decizie ANRE. Dar în condiţiile în care „Termoelectrica” asigură aproximativ 17% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova, reducerea poate avea un impact pozitiv şi asupra tarifului pentru consumatorii finali, inclusiv cei casnici, potrivit unui expert economic consultat de reporterul Sputnik.

Precizăm că Societatea pe Acţiuni „Termoelectrica” este principalul producător de energie electrică în regim de cogenerare, producător, distribuitor și furnizor de energie termică din municipiul Chișinău.

Compania asigură cu energie termică peste 4.000 de edificii, inclusiv 675 de instituții bugetare, 577 de agenți economici, 315 case particulare, aproximativ 210.000 de apartamente din 2.860 de blocuri locative din municipiu. Anual, „Termoelectrica” livrează consumatorilor aproximativ 1.370 de mii de gigacalorii de energie termică pentru încălzire.

Tematic

Alaiba, nemulțumit de concursul privind numirea noului șef ANRE: Ce spun organizatorii
Ion Chicu: Prețurile la carburanți vor fi plafonate din nou de către ANRE
Tagurile:
ANRE, energie, Termoelectrica

Știrile Zilei