20:02 07 Aprilie 2020
În direct
  • EUR20.13
  • USD18.64
  • RUB0.24
  • RON4.17
  • UAH0.68
Societate
Sa primesc un link scurt
Coronavirusul, știri de ultima oră (435)
86 0 0

Vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lisnic, a prezentat astăzi, într-un briefing, situația din regiunea transnistreană privind COVID-19, dar și acțiunile întreprinse împreună cu autoritățile de la Tiraspol în perioada de carantină.

CHIȘINĂU, 25 mart - Sputnik. Potrivit datelor prezentate de Cristina Lisnic, în prezent, în regiunea transnistreană sunt șase persoane infectate cu coronavirus, iar alți 1500 de oameni sunt monitorizați fiind izolați la domiciliu. Vicepremierul pentru Reintegrare susține că, în această perioadă de carantină, împreună cu autoritățile de la Tiraspol, au fost luate mai multe măsuri pentru a ajuta locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului.

"Am reușit să facilităm accesul fermierilor la terenurile agricole în zona Râbnița-Tiraspol, cu condiția că se vor dedica doar lucrărilor agricole, fără să intre în contact cu alte persoane. Astfel, proprietarii loturilor de pământ nu vor fi puși în carantină. Această regulă este valabilă și pentru medicii de la ambulanțe, pompieri și angajații serviciilor de electricitate și gazificare", a declarat Cristina Lisnic.

Totodată, autoritățile au facilitata și accesul agricultorilor la fertilizanți și produse de uz fitosanitar, iar pensionarii și-au primit banii conform unui orar stabilit, fără să facă cozi și să fie supuși pericolului cu COVID-19. La fel, trei persoane care au revenit de peste hotare prin Chișinău, au reușit să ajungă la domiciliile lor din regiunea transnistreană. Vicepremierul pentru Reintegrare a mai spus că autoritățile de la Chișinău au oferit două loturi de medicamente regiunii transnistrene, iar în aceste zile urmează alte două.

"În același timp, pentru a nu pune în pericol viața cetățenilor din Râbnița și Tiraspol, la punctele de înmatriculare a mijloacelor de transport, dar și a cetățenilor, am decis să fie suspendată temporar, până la ridicarea stării de urgențe, activitatea celor două ghișee. Zilnic, aici se prelucrau 40-45 de solicitări", a mai anunțat Cristina Lisnic.

Cristina Lisnic a mai spus că este pentru prima dată în istoria procesului de negociere privind reglementarea conflictului transnistrean când ambele părți încercă să excludă sau să minimizeze factorul politic pentru a se concentra pe viața și sănătatea oamenilor.

"Acum, ca niciodată, avem nevoie ca dialogul dintre Chișinău și Tiraspol să fie unul eficient, prompt, în timp real și să corespundă realității. În fiecare zi, comunicăm și cu aleșii locali din zona transnistreană și colectăm informații despre dificultățile oamenilor, ca în cel mai scurt timp, să fie soluționate. Chișinăul și Tiraspolul în perioada stării de urgență va aplica măsuri graduale, în funcție de realitățile vieții", a menționat Cristina Lisnic.

În regiunea transnistreană locuiesc 317 mii de oameni.

Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (435)
Tagurile:
Biroul pentru Reintegrare, reintegrare, Tiraspol, chișinău, coronavirus


Știrile Zilei