04:14 13 Iulie 2020
În direct
  • EUR19.39
  • USD17.17
  • RUB0.24
  • RON4.01
  • UAH0.64
Societate
Sa primesc un link scurt
Coronavirusul, știri de ultima oră (844)
346 0 0

Banca Națională a Moldovei a anunțat că oferă flexibilitate băncilor în abordarea agenților economici care au credite bancare.

CHIȘINĂU, 28 mart - Sputnik. Comitetul Executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a aprobat o hotărâre care permite băncilor licențiate să amâne sau să modifice termenele de scadență a plăților și/sau sumele plăților scadente până pe 30 iunie 2020 la creditele acordate agenților economici.

Modificarea termenelor menționate nu va avea ca efect clasificarea în mod automat a creditelor respective  într-o categorie mai dură decât cea existentă la data adoptării prezentei hotărâri.

Decizia se referă la persoanele juridice cărora le-a fost afectată temporar situația financiară urmare stării de urgență și consecințelor economice generate de COVID-19.

Serviciul Comunicare și Presa a Băncii Naționale a Moldovei precizează că măsurile vor putea fi aplicate în mod individual de fiecare bancă, conform reglementărilor sale interne și a prevederilor contractuale cu debitorii respectivi, inclusiv capacitatea de plată a acestora.

Astfel, agenții economici vor trebui să notifice argumentat banca la care s-au împrumutat despre dificultatea temporară de plată în legătură cu situația respectivă. În context, băncile în continuare vor fi obligate să evalueze în mod prudent calitatea creditelor și să identifice orice situație de improbabilitate de plată a debitorilor. La fel, băncile vor asigura în continuare gestionarea eficientă și prudentă a tuturor riscurilor în vederea menținerii stabilității situației lor financiare.

Ieri, alte 22 de cazuri noi de îmbolnăvire de COVID-19 au fost confirmate în Republica Moldova. Bilanțul este de 199 de îmbolnăviri. Veste bună: 11 bolnavi s-au însănătoșit.

Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (844)
Tagurile:
Bănci comerciale, Banca Naţională, coronavirus, credite


Știrile Zilei