00:41 03 Iunie 2020
În direct
  • EUR19.54
  • USD17.50
  • RUB0.25
  • RON4.03
  • UAH0.65
Societate
Sa primesc un link scurt
12710

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării informează despre organizarea unui șir de evenimente dedicate Zilei Internaționale a Muzeelor și Nopții Europene a Muzeelor, ediția 2020.

CHIȘINĂU, 16 mai – Sputnik. Un șir de evenimente dedicate Zilei Internaționale a Muzeelor și Nopții Europene a Muzeelor vor fi organizate în perioada 16-18 mai, cu genericul „Muzeele pentru egalitate: diversitate și incluziune”. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării informează că în acest an celebrarea acestei zile se va face în regim on-line.

Astfel, cu această ocazie, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a lansat astăzi turul 3D al muzeului, datorită căruia publicul interesat va putea vizualiza online colecțiile instituției.

Muzeul Național de Artă al Moldovei vernisează, la fel în regim online, expoziția temporară „Lazăr Dubinovschi, sculptură” și „Victor Ivanov, grafică – 110 ani de la naștere”. Expoziția va putea fi vizitată și la sediul muzeului, pină pe data de 21 iunie.

Sărbătoare on-line va fi și la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, care organizează concursul de ghicitori pentru copii „Cunoașteți natura!”.

De asemenea, pe site-ul MNEIN sunt disponibile fișe de colorat pentru copii, conținând motive de pe scoarțele tradiționale.

Muzeul de istorie a orașului Chișinău va vernisa în regim online expoziția-concurs de artă vizuală „Arta și mitopoetica orașului”. De asemenea, va fi lansat proiectul „Descoperă Muzeul orașului Chișinău”, în cadrul căruia vor fi prezentate, prin intermediul a mai multor spoturi video expozițiile instituției, filmate în sediul Turnului de Apă. Acestea  reprezintă expoziția permanentă amplasată în 4 săli expoziționale.

Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”, prin intermediul paginii de Facebook, va plasa mai multe materiale video privind istoria muzeificării Orheiului Vechi și procesul de înscriere a acestuia în Lista Indicativă UNESCO a patrimoniului universal, peisajele, arhitectura populară, colecții etnografice și arheologice, expoziții, relația muzeului cu publicul etc.

Publicul va putea realiza un tur virtual de cunoaștere a pensiunilor rurale din satele din împrejurimi, precum și produsele turistice pe care le oferă.

Menționăm că Ziua Internațională a Muzeelor a fost instituită în 1977 și este marcată anual pe 18 mai. În Republica Moldova, evenimentul este organizat din 2014 și are ca scop sporirea interesului față de colecțiile muzeelor, dar și sensibilizarea societății în privința problemelor cu care se confruntă instituțiile muzeale. Un program detaliat al evenimentelor organizate în cadrul instituțiilor muzeale poate fi consultat pe site-ul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tagurile:
Muzeul de Etnografie, Muzeul National de Istorie, muzeu


Știrile Zilei