17:38 18 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.22
  • USD17.78
  • RUB0.24
  • RON4.31
  • UAH0.65
Societate
Sa primesc un link scurt
140 0 0

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a sesizat Curtea Constituțională. Magistrații trebuie să se pronunțe dacă este posibilă organizarea simultană a alegerilor prezidențiale și parlamentare.

CHIȘINĂU, 19 mai - Sputnik. Deputatul PSRM, Vasile Bolea, i-a solicitat Curții Constituționale (CC) să interpreteze articolele Legii supreme pentru a spune dacă este posibilă organizarea alegerilor prezidențiale simultan cu alegerile parlamentare anticipate.

Potrivit socialiștilor, există o decizie a Curții Constituționale din luna decembrie 2015 care presupune că dacă nu este posibilă numirea unui Guvern în ultimele șase luni ale mandatului președintelui, atunci șeful statului poate dizolva Parlamentul și poate convoca alegeri parlamentare anticipate.

”Curtea Constituţională: Reformare, nu dizolvare „Unii interpretează această decizie astfel încât se referă la situația în care președintele este ales de Parlament. După schimbarea procedurii pentru alegerea președintelui prin vot direct de către cetățeni, avem o situație diferită. Prin urmare, solicităm Curții Constituționale să dea o interpretare Constituției, conform căreia președintele poate dizolva Parlamentul în ultimele 6 luni de mandat”, a menționat Vasile Bolea.

Bolea a precizat că reprezentanții PSRM au făcut apel la Curtea Constituțională deoarece ar există forțe politice care încearcă să destabilizeze situația și să dezlănțuie o criză politică în țară.

Deputatul Vasile Bolea speră că Înalta Curte va veni cu un răspuns în cel mult o lună chiar dacă, potrivit legii, Curtea Constituțională are la dispoziție șase luni pentru a se pronunța.  

Anul trecu au avut loc alegeri locale generale și alegeri ale deputaților în Parlamentul Republicii Moldova pentru circumscripțiile uninominale în aceiași zi, 20 octombrie.

Amintim că în ultima perioadă în parlamentul de la Chișinău a fost reluată practica așa-numitului traseism politic. Mai mulți deputați au părăsit fracțiunea Partidului Democrat, aderând la grupul Pro Moldova, dar și la Partidul Șor. Astfel coaliția de guvernare PSRM-PDM a rămas acum cu52 de parlamentari, din cei 62 câți au fost inițial. De menționat este că legile organice pot fi votate cu 51 de voturi.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Curtea Constituțională a decis soarta acordului de împrumut cu Federația Rusă
Tagurile:
solicita, sesizare, CC

Știrile Zilei