00:04 03 Iunie 2020
În direct
  • EUR19.47
  • USD17.53
  • RUB0.25
  • RON4.02
  • UAH0.65
Societate
Sa primesc un link scurt
32620

Moldovenii care ies acum la pensie, dar se află peste hotare pot depune cererea necesară la instituții din țara în care se află, dacă este vorba de România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania.

CHIȘINĂU, 20 mai – Sputnik. Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) a venit astăzi cu o serie de precizări pentru cetățenii care au atins vârsta de pensionare, conform legislației Republicii Moldova, dar care acum se află peste  hotare. Recomandările sunt valabile pentru moldovenii aflați în țările cu care Republica Moldova are semnate acorduri bilaterale în domeniul securității sociale, iar acum nu pot reveni acasă din cauza suspendării transportului de pasageri în perioada pandemiei de COVID-19.

Reamintim că, din 1 iulie 2019, vârsta standard de pensionare pentru bărbați constituie 63 de ani, iar pentru femei este de 58 de ani și 6 luni. Ultima se majorează  treptat, în fiecare an cu 6 luni, astfel încât în anul 2028 va fi de 63 de ani.

Potrivit CNAS, pentru stabilirea dreptului la pensia pentru limită de vârstă, moldovenii aflați peste hotare trebuie să depună cererea și setul de documente necesare, stabilite conform actelor normative ale Republicii Moldova, la instituția competentă a statului contractant.

În acest caz, solicitantul poate opta pentru transferul prestației sociale în statul unde domiciliază pentru moment, anexând rechizitele bancare corespunzătoare.

Pentru a afla mai multe despre condițiile de pensionare, doritorii pot accesa site-ul www.cnas.md, butonul „Pensii”, unde vor găsi și adresele instituțiilor competente la care pot apela.

La ora actuală, CNAS aplică 12 acorduri internaționale în domeniul securității sociale, semnate cu următoarele state: România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, care prevăd aceleaşi tipuri de garanţii sociale pentru lucrătorii şi pensionarii migranţi, ca și pentru cetățenii domiciliați în Republica Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Gata cu pensiile privilegiate pentru magistrați - Guvernul vine cu modificări
Ion Chicu: Economia este afectată, dar pensiile și plățile sociale se achită
Tagurile:
pensia in strainatate, moldovenii


Știrile Zilei